Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jó magyarnak lenni

Az utóbbi hetekben többször is éreztem, de ki is mondtam ezt a címbeli mondatot. Először a Csillagocska Tánccsoport farsangtemetésén. Olyan felemelő érzés volt 120 fiatalt látni a szinpadon, akik szívvel-lélekkel táncolva, nagyon színvonalas előadást mutatnak be. Minden elismerést és tiszteletet megérdemel a csoport vezetője, a zenekar és minden táncos. A táncosok között volt tanítványokkal én is büszkélkedhetek. Őket mint tanítónő több éven át, keddenként a táncházba elkísértem. Élménnyel tele távoztam a bemutatóról, nagyon meghatódtam! Máskor is vettem részt farsangtemetésen, de ilyet eddig nem éreztem (lehet, öregszem). A mellettem álló úrnak mondtam: de jó magyarnak lenni…
A másik alkalom az állampogársági eskütétel volt, ami Debrecenben történt a napokban. Készültem rá, tudtam, hogy megható lesz, de ez sokkal több és jobb volt, mint azt előre elképzeltem. 154-en voltunk, csupa jókedvű, mosolygós ember. Minden zökkenőmentesen haladt, a polgármester úr köszöntött bennünket. Következett az eskütétel… Majd elénekeltük a Himnuszt. A polgármester rövid beszéde után mindenkit nevén szólítva, átvehettük a Honosítási Okiratot. Járt mellé egy DVD: „65 év, 650 másodperc” a címe. Még nem volt időm megnézni, de elolvastam a borítón levő szöveget. A lemez Debrecen város sorsdöntő állomásait mutatja be, 12 részben, egyenként 650 másodperc alatt…
Újra kellemes élménnyel lettem gazdagabb, és egy új állampolgársággal. Talán most mondhatom el: igazán jó magyarnak lenni! Mindig is büszke voltam a magyarságomra (bár kívülről lehet, nem úgy látszik)!
Sajnos, a március 15-ei ünnepségen csak a templomig jutottam el, vissza kellett fordulnom, mert nem éreztem jól magam. Ez lett volna a harmadik alkalom.
Mindezek után csak azt mondhatom, hogy minden magyar büszke lehet. Itt maradtunk a szülőföldünkön, nem hagytuk a gyökereinket, hajladozunk a szélben és nem dőlünk ki! Wass Albert Hagyaték című művéből talán ide illik a következő gondolat: „Az ember sorsán egyedül csak az ember segíthet, az Úristen mindössze megadja hozzá a lehetőségeket!”
Fenesi Irén
Nagyvárad