Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jelképeink üzenete

A Partiumi Autonómia Tanács és a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) Partiumi jelképeink címmel kiállítással egybekötött előadást szervezett pénteken délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A meghívott előadók, Szálkai Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának munkatársa és Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történész, levéltáros mindketten elismert szakértői a történelmi jelképkutatásnak, a címer- és pecséttannak.

Szálkai Tamás, Pál-Antal Sándor, Sz. Horváth István

Szálkai Tamás, Pál-Antal Sándor, Sz. Horváth István

A pénteki eseményen Sz. Horváth István, a PMMC igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Erdély, Székelyföld, Magyarország történelmi jelképtárába nyert betekintést a szépszámú közönség, az előadók vetítéssel illusztrált ismertetőkben mutatták be a középkorból fennmaradt s a történelem során kialakult jelképeket. A történelem sodrása stílusosan fogalmazva igencsak rányomta bélyegét a magyar, székely, partiumi tartományok, megyék pecsétjeinek, címereinek alakulására is, és ezek a változások a mai napig sok vitát szülnek a címerkutatók, történészek körében. Mint kiderült, a Partium már a XV. században igen sok vitát kiváltó rész volt, ugyanis a történelem sodrásában hol Magyarországhoz, hol Erdélyhez sorolták. Pál-Antal Sándor szerint azonban a levéltárakban fellelhető dokumentumok alapján bizonyított, hogy a Partiumhoz csatolt megyék eredetileg Erdélyhez tartoztak, csak a forrongó történelmi események miatt alakult úgy, hogy a Partiumnak végül nem maradt fenn ismert címere, pecsétje, zászlaja. Érdekes heraldikai magyarázatok is elhangzottak a székely zászló kialakulásáról, a magyar vármegyék címereinek történetéről.

Az előadások végén Csomortányi István, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke elmondta, hogy a jelenlegi önrendelkezési törekvéseket tekintve, melyek nem csupán Székelyföld, de a Partium autonómiáját is érintik, pályázatot hirdetnek a Partium címerének megalkotására. A napokban a pályázat feltételeit a sajtón keresztül hozzák nyilvánosságra, egyelőre annyit tudni, hogy a már ismert, történelmi dokumentumoknak minősülő jelképek alapján kell megalkotni az elcsatolt részek új címerét.

Sz. M.