Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Javítható jogszabályok

Két törvénykezdeményezésről számolt be pénteken Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő: egyik a közúti bírságok rendeltetésének szabályozásáról, másik a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek óvodáztatásának támogatásáról szól.

Az első kezdeményezéshez módosító javaslatot is benyújtott, mivel mint elmondta, véleménye szerint az a helyes, ha a pénz ahhoz az önkormányzathoz kerül, amelynek területén elkövették a kihágást. Egyetért azzal, hogy a közlekedési kihágásért kirótt bírságot bárhol befizethessék az illetékesek az államkincstárba vagy az önkormányzatok pénztárainál egy egységes számlára, azzal ellenben nem, hogy a pénz a kihágást elkövető lakhelye szerinti önkormányzathoz kerüljön. Ha egy más városba valót Váradon büntetnek meg például parkolási kihágásért, akkor a bírság összegét a váradi parkolók karbantartására kell fordítani, mondott konkrét példát Cseke Attila.

javithato

A hátrányos helyzetű családban élő gyermek óvodáztatásának támogatására havi ötvenlejes szociális vásárlási jegyek bevezetéséről kezdeményezett törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a tervezettel azonban több gond is van. A szociális jegyek költségeit ugyanis az önkormányzatoknak kellene fedezniük, erre nem különítenek el számukra forrásokat, ráadásul a törvénytervezet szerint ezeknek minimális összege lenne az ötven lej, a tehetősebb önkormányzatok emelhetnék az összeget, ismertette az elképzelést Cseke Attila. Az önkormányzatokra tehát újabb terhet rónának anyagi fedezet nélkül, ráadásul a támogatás összege sem lenne egységes, ráadásul félő, hogy a közelgő választásokon egyesek visszaélnének a jogszabállyal a választók befolyásolására, hangzott el.

F. N. L.