Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Játékkal is fűszerezve

Ön hogyan ünnepelte a november 13-ai magyar nyelv napját? Hát a november 15-ei magyar szórvány napját? Bár erős érzelmi töltet van mögöttük, szabály szerint kis kezdőbetűvel kell írni a nevezetes napok, ünnepek, történelmi események (pl. anyák napja, a víz világnapja, a mohácsi vész stb.) nevét, igen, még a rohamosan közeledő karácsonyt is. Ha jól emlékszem, erről már meséltem korábban, most egy kicsit felfrissítettem a dolgokat. Egyébként pontosan egy éve, múlt év novemberében jelent meg az első írás a Szövegkovácstól a Reggeli Újságban, amiért ezúttal is köszönettel tartozom. Nemcsak a szerkesztőségnek, hanem Önnek is, kedves olvasó, aki figyelemmel követi a néha nem túl szokványos cikkeket.

Rendhagyó ünneplés…

Az évforduló örömére szeretnék megosztani Önnel egy egészen friss történetet. A Szövegkovács idén a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóján, Kolozsváron ünnepelte a magyar nyelv napját. Mivel a november 11–13. között zajló rendezvény zárónapja egybeesett e jeles dátummal, nyereményjátékot hirdettünk meg a résztvevők között, akik négy kérdésre kellett válaszoljanak. A jutalmat – három előfizetést A magyar helyesírás szabályai online szótárához – az Akadémiai Kiadó ajánlotta fel, a nyereményeket pedig a találkozót záró gálavacsorán sorsoltuk ki. Az egyik szerencsés nyertes a jelenleg Bukarestben tanuló Máthé Ede, akit nem sokkal a sorsolás után sikerült megszólaltatni.

Az egyik szerencsés nyertessel Fotó: Bethlendi Tamás

Az egyik szerencsés nyertessel
Fotó: Bethlendi Tamás

 

„Jártam régebben helyesírási versenyekre, de úgy érzem, hogy egy kicsit felejtettem, úgyhogy vannak még hiányosságaim. Ebből a szempontból mindenképp örülök a nyereménynek” – jegyezte meg Ede, és elárulta, hogy felháborítja, ha helytelen szövegek jelennek meg a honlapokon, de az is, amikor távolról látszik, hogy a Google Translate fordított hús-vér emberek helyett. Szerinte a vásárlói döntéseknél ez is sokat nyom a latban.

A szervező RIF (Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciója) elnöke, Erős Lóránt összességében elégedett a hatodszorra megszervezett KÁMFOR találkozóval, amelyre több mint 230-an látogattak el három nap leforgása alatt. Kiderült, hogy a Szövegkovács által kezdeményezett nyereményjátékról közösen döntött a szervezői csapat és a RIF elnöksége. „Azért is adtunk teret a játéknak, mert az ilyen jellegű programok, versenyek hozzáadott értéket nyújtanak a rendezvénynek, releváns kompetenciákat fejlesztenek (ne feledjük, az írásos kommunikáció az üzleti élet egyik alapja), illetve ezáltal egy fiatal vállalkozónak sikerült bemutatkozni, munkásságát megismertetni a résztvevőkkel” – zárta szavait Erős Lóránt.

A Szövegkovács nevében ezúttal is köszönöm a RIF-nek, valamint az Akadémiai Kiadónak a nyitottságot. Most pedig megosztom Önnel a magyar nyelv napján szervezett játékunkban feltett kérdéseket, ha van kedve, a válaszokat küldje vissza a mai írás végén megjelenő címek valamelyikére. Most viszont nincs nyeremény.

 

1. Melyik évben lett Magyarországon államnyelv a magyar? Romániában mindössze egy éve ünneplik hivatalosan a magyar nyelv napját november 13-án, Magyarországon pedig 2011 óta.

a) 1867

b) 1800

c) 1844

 

2. Kinek a nevéhez fűződik az idézet? „A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell.”

a) Lénárd Sándor

b) Kosztolányi Dezső

c) Juhász Ferenc

3. Hogy írná helyesen az alábbi mondatot? Tíz személyből körülbelül heten nem tudják a megoldást.

a) Soha ne mondd, hogy soha!

b) Soha ne mond, hogy soha!

 

4. Vegye jól szemügyre a szavakat, és döntse el, hogy melyik helytelen a három közül…

a) különböző

b) úriember

c) irígylem

 

Sor(s)ok a szórványból

Szinte nem is volt időm felszusszanni, két napra rá, a magyar szórvány napján újabb ötletem támadt. Mivel korábban voltam három riporttáborban, ahol olyan településekre látogattam el, ahol szórványban élnek a magyarok, az ott készült interjúkból pedig riportok születtek, úgy döntöttem, hogy írásaimat a Szövegkovács blogján is közzéteszem ezen a héten. Az elsőnek Óradna elmozdult a holtpontról címet adtam, és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által kiadott Nem magyarul magyarok című riportkötetben jelent meg 2015-ben.

A második, a vajdasági Versecen szervezett riporttábor után két cikket is írtam, az egyik címe Közös témák, közös tábor Versecen, a másiké pedig Van élet a romok között… Mindkettő megjelent az Érdsomlyói hídfő című könyvben, amelyet a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete adott ki 2016-ban.

 

 

 A verseci riporttábor résztvevői Fotó: Farkas-Ráduly Sándor


A verseci riporttábor résztvevői
Fotó: Farkas-Ráduly Sándor

Végül megérkeztem a negyedik riporthoz, amely ezúttal Temesvárhoz, és azon belül is a népszerű Szívek Fesztiváljához kötődik, címe: Semmi sincs veszve. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete idén a Béga-parti városban szervezett tábort, az ott feldolgozott témákból könyv is készült Hol vagytok, temesvári magyarok? címmel.

Erre a kérdésre még én is nehezen tudnék válaszolni, pedig immár hat éve élek Temesváron, ahol eleinte még annak is örültem, ha két-háromnaponta hallottam magyar beszédet az utcán. Igen, mert székelyföldi születésűként nem nagyon voltam hozzászokva ahhoz, hogy a magyaron kívül más nyelven is beszéljek.

Mára viszont változott a helyzet: olyan gyerekeket tanítok magyarul a Temesvár közelében levő Temesrékáson, akik otthon alig vagy egyáltalán nem beszélnek ezen a nyelven. Az órák fele románul zajlik, mégis szívből örülök, amikor a diákok egy része pillanatok alatt elsajátítja a színeket, esetleg felolvas egy nyelvtörőt.

 

Néha nem mindegy…

Az elmúlt napokban valaki feltette azt a bűvös kérdést, hogy egy online szótár mivel tud többet, mint például az egyik internetes keresőrendszer, ahol elvileg a találatok számától függően eldönthetem, hogy melyik helyes két szó közül. Én arra biztatok mindenkit, hogy lehetőleg mellőzze az ilyen kétes megoldást, ugyanis a keresőrendszer nem tudja például, hogy mi a különbség a jobb egyenes (jobb oldali egyenes) és a jobbegyenes (bokszütés), a jöttment (sehonnai, otthontalan stb.) és jött-ment (járkált), a háromfelé (három részre) és a három felé (három óra tájban), a hatökör (nagyon buta) és a hat ökör (hat darab ökör), a jóltart (vendégül lát) és a jól tart (megfelelően fog) stb. között. Ugye, hogy nem mindegy? Ön viszont mindig tudja, hogy mit és milyen szövegösszefüggésben akar írni. Miért bízná a véletlenre, hogy helyes-e vagy sem az adott szó, amikor van egy megbízható forrás…

Barátságos jobbegyenes

Barátságos jobbegyenes
Forrás: pinterest.com

 

Márton nap vagy Mártonnap? Egyik sem!

Kis híján megfeledkeztem arról, hogy még egy jeles napot ünnepeltünk az elmúlt hetekben, jobban mondva november 11-én. Mivel a Márton tulajdonnév összekapcsolódik a nap köznévvel (jelöletlen összetételt alkot), a két tag közé kötőjelet teszünk. Márton-nap. További példák: Katalin-nap, János-nap, István-nap stb. (A tulajdonneveket természetesen nagybetűvel kezdjük, ebben az esetben nem érvényes a bevezetőben említett előírás.)

A helyesírási szabályzat szerint, ha Márton a nap helyét, idejét, módját határozza meg, ez a jó megoldás. A Márton-napi esetében is a kötőjeles változat a helyes írásmód. Ha úgy írnánk le, hogy Márton napja, már nem kellene kötőjel.

 

Hogy néz ki ez?

Végül pedig egy más világ… 1245365 és 112500. Ugye, hogy nem tetszik? Túlságosan összefolynak a számok, és még a matematikában jártasak is kétszer nézik meg (cáfoljanak meg, ha nem így van), mielőtt kiolvasnák.

A könnyebb megértésben segít a mellékelt szabály: „Az öt vagy ennél több számjegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, s az egyes csoportokat közzel (esetleg ponttal) választjuk el egymástól” – olvasható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában.

Eszerint írva teljesen másképp néz ki a két szám: 1 245 365 (1.245.365) és 112 500 (112.500). Ha öt vagy több számjegyű számokon kívül négyjegyűek is kerülnek ugyanabba az oszlopba, azokat is szóközzel (vagy ponttal) tagoljuk.

Két lehetőség van

Két lehetőség van

 

Legyen Ön is korrektor!

Hogy írná helyesen a képen látható szöveget? A megoldást küldje el a Reggeli Újság e-mail-címére (reggeliujsag@gmail.com), vagy továbbíthatja a Szövegkovács blog szerkesztőinek is (szovegkovacs@yahoo.com).

5

A legutóbbi feladványban több hiba is volt, így lett volna helyes: 10 lej, a 400 g, fahéjas, kókuszos, szezámmagos és vaníliás.

6

Szerkesztette: Farkas-Ráduly Melánia (szovegkovacs.blog.hu)

 A szövegek megírásában A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása segített.