Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jászai-vallomással rajtolt A Holnap Után Fesztivál

Kirobbanó sikert aratott szülővárosának közönsége előtt Lázár Kati Jászai- és Kossuth-díjas színművész, aki A Holnap Után Fesztivál nyitóelőadásaként, szerdán mutatta be Nagyváradon Jászai Mari életét feldolgozó monodrámáját. A vallomásos előadásból hiányoztak a látványelemek, a színművésznő kizárólag személyes kisugárzására és művészetének kifejező erejére hagyatkozva ragadta meg és tartotta fenn mindvégig a közönség figyelmét a majd’ másfél órás darab során. Lázár Kati olyan lenyűgöző természetességgel tette magáévá a szerepet, hogy a néző joggal úgy érezhette: a vallomás nem csupán Jászaié, komoly átfedések vannak a két életpálya, a színésznő és a megformált alak között.

jaszai 1

A kevés színpadi kellék találó módon, csak jelezte a jól belakott nappalit, amelyben az idősödő, megfáradt Jászai lehengerlő közvetlenséggel vetett számot életével. A Lázár Kati és Gyalog Eszter által naplórészletekből, levelekből, kortárs publicisztikákból összeollózott szövegben megelevenedett a vallásos képmutató és végtelenül kegyetlen apa által gyötört gyermeklány alakja, majd a tizenhat éves markotányosnő, aki szüzességét veszti a königgrätzi csatában, miközben az osztrák császár Velencét veszti el. Szó esett azokról az évekről, amikor éhező színésznőként próbált érvényesülni, a szerepekért folytatott harcról, majd a beérésről, a sikerről és a feledésbe merülésről. A szakmai pályával párhuzamosan bontakoztak ki a magyar tragika szövevényes szerelmi történetei, melyek örökérvényű példával szolgálnak arra, hogy az elsöprő szenvedély mindig párban jár a boldogtalansággal.

Az előadás végén a váradiak hosszas vastapssal éltették városuk szülöttét. A közönség szinte le sem akarta engedni a Szigligeti Stúdió színpadáról a lenyűgöző teljesítményt nyújtó Lázár Katit.

Szombati-Gille Tamás