Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Japán vendégek francia repertoárral

Ozaki Sinja volt vendégkarmestere a Nagyváradi Filharmónia múlt csütörtök esti bérletes hangversenyének, szólistát pedig úgy tűnik ezúttal a dirigens maga választott a koncerthez, mégpedig egy szintén japán származású előadót, Jamaki Azusza fiatal zongorista hölgyet.

Ozaki mester, aki sokat vezényel szűkebb értelemben vett hazánkban, hiszen már jó ideje a marosvásárhelyi filharmónia állandó karmestere, Nagyváradon is több éve visszatérő vendég. Ezúttal immár másodszor mutathatta meg itteni közönségének is, hogy nemcsak filmzenei koncertjei miatt érdemes őt vezényelni hívni, mivel precizitása és eleganciája nyomán a filharmónia évadának egyik legkiválóbb koncertje jöhetett most létre.

A műsor francia vonatkozású repertoárból állt, az első részben ténylegesen francia szerzők művei szerepeltek, míg a hangverseny második felében Igor Sztravinszkij A tűzmadár c. öttételes nagyzenekari szvitje hangzott el, mely a párizsi orosz balett által 1910-ben bemutatott színpadi táncmű főbb zenei anyagát tartalmazza.

Japan (1)

A nyitányként megszólaló darabban, Claude Debussy Három noktürnjében bebizonyosodott, megfelelő karmesterrel jó zenekar képes stílushűen akár még franciául is „beszélni”. Az utolsó tételben (Szirének) a karzatról a filharmónia női karának énekét is hallhattuk, Lászlóffy Zsolt karnagy felkészítésében.

Szünet következett, igaz nem mindenki számára egyértelmű módon, hiszen a váradi közönség megszokta, hogy erre általában nem a versenymű előtt, hanem utána szokott sor kerülni.

A koncert Camille Saint-Saëns népszerű és sokat játszott 2., g-moll zongoraversenyével folytatódott. A sokat emlegetett Fukusima régiójából származó Azusza, aki egyébként Párizsban tanulta a zongorajátékot, nagy lendülettel, romantikus hévvel vitte színpadra szólóját, amit sokszor a billentés pontossága is bánt, de a közönség így is rendkívül hálás volt a hölgy bevállalós előadásmódjáért.

Sztravinszkij egyik legnépszerűbb, nagyhatású remekműve, A tűzmadár szvit következett, ami nagy energiákat szabadított fel, mondhatni a címbeli mágikus mesebeli lény hevesen csillogó aranytollai világosították meg és hevítették fel a zenekar összjátékát is, végre. A zenekart erre a különösen nagy művészi kihívásnak számító alkalomra két jeles rézfúvós vendég is erősítette, a temesvári filharmónia elsőkürtöse, illetve a temesvári opera trombita-szólamvezetője.

Tóth Gábor