Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Japán Váradra látogatott

Japán fotóművészek tárlata nyílt meg a nagyváradi Euro Foto Art galériában hétfő este.

A három nyelven zajló, emiatt több mint egyórásra nyúlt megnyitón Tóth István klubelnök köszöntötte a meghívottakat, elsősorban a kiállító japán Duna Fotóklub jelenlevő négy tagját: Tazaki Rjuicsi klubelnököt, Tazaki Kacuját (aki magyarról japánra tolmácsolt), Tocuka Acuót és Josioka Naomicsit, valamint Kardos Tamás szolnoki fotóművészt, mindkét említett (váradi és japán) fotóklub tagját, akinek a szakmai kapcsolat létrejötte is köszönhető.

Japan Varadra 2

Ramona Novicov méltatja a tárlatot és Furkó Kálmánt

A mintegy 100 kiállított fénykép betekintést nyújt egyszersmind a különböző évszakokban pompázó japán táj szépségeibe, a fejlett nagyvárosok lélegzésébe, ugyanakkor a japán emberek hagyománytiszteletét és kortárs életigenlését tolmácsolja különféle fesztiválképek hangulatos forgatagával. Ezzel kapcsolatban fejezte ki japán kultúra iránti csodálatát Ramona Novicov műkritikus is, méltatva a hagyomány és technológia példaértékű együttlétét a mai Japánban, és kiemelten megköszönve a távolról jött vendégeknek, hogy a fotók által magának a japán életérzésnek a lényegét hozták el a váradiak számára.

Igazi meglepetésként, a megnyitóra érkezett magyarországi Furkó Kálmán, a karate legendás nagymestere is szólt néhány szót Nagyváraddal való régi kedves szakmai és baráti kapcsolatáról, és magáról a váradi japán fotótárlat megszületett kezdeményezéséről, amely Bíró Rozália szenátorasszonnyal való találkozása nyomán fogalmazódott meg egy tavalyi váradi sporteseményen.

Tazaki Rjuicsi elnök elmondta, őt Szolnokhoz fűzi a 23 éves baráti és szakmai kapcsolat. A japán Duna Fotóklub ehhez képest még viszonylag fiatal, hiszen négy éve alakult, jelenleg mintegy 20 tagot számlál, akik azért választották ezt a nevet, mert egyszerűen beleszerettek a közép-európai dunai tájba.

A tárlaton közreműködött a Varadinum vonósnégyes, akik az alkalomhoz illően három japán zeneszerzőtől is játszottak néhány hangulatos miniatúrát.

A kiállítás e hét végéig, azaz szeptember 28-áig tekinthető meg a Nagyvásártérrel (December 1 park) szembeni fotógalériában.

Tóth Gábor