Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Janus Pannonius, egyházi kincsek és orsolyiták

Három kötetet mutattak be pódiumbeszélgetéssel szombaton délután a nagyváradi várban, a nagyváradi római katolikus püspökség szervezésében. Mint a 25. Festum Varadinum keretében megtartott eseményen elhangzott, fontos a várban, ahol Szent László az első székesegyházat építtette, az élő katolikus egyházi jelenlét is. Három kiadványról esett szó az est során, melynek keretében Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója Jankovits László pécsi Janus Pannonius-irodalomtörténész kutatóval Nobilis Ingenio című könyve kapcsán Janus Pannoniusról beszélgetett.

janus

Angi János debreceni múzeumigazgató és Lakner Lajos tudományos aligazgató a váradi egyházmegye műkincseit bemutató kiállításukról és annak katalógusáról beszélt, és természetesen a Déri Múzeum múltjáról és jelenéről is szó esett Balla Tünde és Lakatos Attila egyházmegyei referensek részvételével. Az est végén bemutatták a Szent Orsolya-rend nagyváradi házának 1772 és 1945 között vezetett krónikáját, mely szintén az egyházmegyei referensek munkájának eredménye.

F. N. L.