Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Januártól többe kerül a szemetelés

Az uniós csatlakozással Románia egy sor környezetvédelmi kötelezettséget is felvállalt, melyek közül az egyik, hogy a tagállamokban fokozatosan csökkenteni kell az egy főre eső hulladéktermelést. Ennek érdekében a 2005-ben kibocsátott 196-os számú kormányrendelet előírja, hogy évente 15 százalékkal csökkenteni kell a hulladéktárolókban lerakott szemét mennyiségét. A 2013-ban újraközölt törvény ugyanakkor azt is meghatározza, hogy 2017 január 1-től kezdődően a hulladéktározók üzemeltetői, az ott tárolt háztartási és veszélyes hulladékokért tonnánként 80 lejt kell fizessenek a Környezetvédelmi Alapba.

januartol 1

Egyelőre nem tisztázott, hogy a törvényt milyen módon fogják gyakorlatba ültetni, a nagyváradi városatyák azonban már december 21-i ülésükön döntést hoztak arról, hogy a többletadót ideiglenesen a hulladéktelepet üzemeltető Eco Bihor fizeti majd, egy kifejezetten erre a célra elkülönített alapból. Abban az esetben viszont, ha azonban ez a díj hosszú távon is kötelezően érvényben marad, akkor a határozat értelmében egy rendszert alakítanak ki arra, hogy a hulladék termelőitől: a lakosságtól és a cégektől gyűjtsék be a szükséges összeget, vagyis növekedni fog a szemétdíj.

Sz. G. T.