Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Január végéig igényelhetik a gázolaj-ártámogatást

Január 31-ig kérvényezhetik a gazdák a 2017 utolsó negyedévében, azaz október 1. – december 31. között megvásárolt és felhasznált gázolaj (motorina) után járó ártámogatást, tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége.

uzemanyagar1

A támogatási kérelmeket az APIA megyei központjánál kell benyújtaniuk a gazdáknak vagy meghatalmazottjuknak. A meghatalmazás mellé a megbízott személyi igazolványának másolatát is be kell nyújtani.

A támogatás lényegében a standard és a csökkentett jövedéki adó közötti különbség visszafizetése – ez jelenleg 21 euró ezer literenként – a mezőgazdasági munkákra felhasznált gázolajra, melynek egységára 1,7385 lej literenként – áll az APIA közelményében.

A növénytermesztőknek a kérvény mellett iratokkal kell igazolni, hogy mekkora területen és mit termesztenek (gombatermesztőknek az elért termésmennyiséget), s mellékelniük kell a gázolajvásárláskor kapott, névre szóló számlákat, a mezőgazdasági nyilvántartástól kapott igazolást stb.

Az állattartóknak a számlák mellett csatolniuk kell az állatállomány számát igazoló, állatorvos által hitelesített iratot, a méhészeknek a kaptárak kihelyezéséért a helyi önkormányzatokhoz benyújtott kérvényeket, a talajjavításhoz kért támogatásért pedig például az öntözéshez használt gázolaj mennyiségét és az öntözött területek nagyságát kell igazolni. A másolatban benyújtott iratokat a kérelmezőnek alá kell írnia, és feltüntetni rajtuk az eredetivel azonos (conform cu originalul) kitételt.

F. N. L.