Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jakabffy László kapta a Rimanóczy-díjat

Az Ady Endre Emlékmúzeumban adták át szerdán, a műemléki világnapon a Rimanóczy-díjat id. és ifj. Rimanóczy Kálmán leszármazottainak jelenlétében.

A díjátadón megjelenteket Imre Zoltán múzeumigazgató köszöntötte, majd Péter I. Zoltán helytörténész kapott szót, aki megköszönte a Rimanóczy-testvéreknek, Kálmánnak és Péternek, hogy eljöttek Nagyváradra „hitelesebbé téve megemlékezésünket”. A testvérpár egyébként id. Rimanóczy Kálmánnak ük-, ifj. Rimanóczy Kálmánnak pedig dédunokái.

jakabffy 1

Hagyományt akartak teremteni a díjjal, egyben emléket állítani azoknak, akik sokat tettek Nagyváradért, mondta Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki pontosította, hogy a 2016-os Rimanóczy-díjat adják át, mivel tavaly választási évben nem akarták a kampánnyal egybemosni az ünnepséget.

„Számunkra volt megtiszteltetés a meghívás, és a díj nekünk dicsőség, hiszen megőrzi azoknak az emlékét, akik Váradot építették” – mondta Rimanóczy Kálmán. Öccse, Rimanóczy Péter visszaemlékezett arra, hogy annak idején a családban beszéltek a felmenőkről, de erről az iskolában nem volt szabad. „Az én szívemben Várad a legszebb hely a világon” – mondta Rimanóczy Péter, aki hozzátette: bár 1985-ben áttelepültek Magyarországra, de most büszkén álltak itt és örülnek annak, hogy ezt a nevet viselik.

jakabffy 2

„Amíg a Jóisten segít és erőt ad, addig próbálom folytatni ezeket a dolgokat” – ígérte a díj átvétele után Jakabffy László, akinek laudációját Szabó Ödön olvasta fel. Az építészmérnök Nagyvárad szülötte, aki egyetemi tanulmányait leszámítva eddigi élete során ebben a városban élt és dolgozott, tevékenykedett a város és a magyarság életében – hangzott a méltatásban, melyben megemlítették Jakabffy László szakmai, közéleti és egyházi tisztségei mellett kezdeményezéseit is. A díjazott többek között részt vett 1991-ben a megkerült Petőfi-mellszobor felállításában, hozzá kötődik a váradi Rulikowski-temetőben létesített háborús hősök obeliszkje, és az is, hogy a vártemplomban egy majolika-plakettet helyezzenek el Mátyás királynak Vitéz János püspöksége idején tett váradi látogatása emlékére. Ez a plakett egyébként a felújításkor lekerült onnan, Jakabffy László pedig elmondta, szeretné, ha visszakerülne. Vágya még, hogy a Bihar megyei műemléképületeket egy-egy tábla jelölje, hangzott el a méltatásban, Péter I. Zoltán pedig elmondta, úgy tűnik erre lesz lehetőség, amennyiben a megyei önkormányzat elkülönít pénzt erre a célra.

Fried Noémi Lujza