Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ízek, zene és kreativitás

Az először megrendezett hétvégi nagyváradi Szent László Napokon kicsi és nagy, gyermek és felnőtt egyaránt megtalálhatta a számára legkedvesebb, legszórakoztatóbb programot.

izek 1a hafer

Szombat délelőtt, az eseménysorozat második napján a nagyváradi Rhédey-kert az élő zene, a hagyományőrzés és a kulináris élvezetek helyszíne volt, az odalátogatók ezekből kaphattak ízelítőt. Érkeztek is sokan, és nemcsak nagyváradiak, hanem kolozsváriak, szatmáriak, székelyföldiek is, sőt a főzőversenyre magyarországiak is beneveztek. A kolbászkészítésükről híres békéscsabaiak nemcsak kóstolóval kínálták a látogatókat, hanem az ízletes, pikáns kolbász elkészítését is bemutatták, amelyet a helyszínen megsütöttek, és egy-egy Szent László aranytallérért ezt meg is lehetett kóstolni, akárcsak a főzőversenyen szerepelt többi finomságot. A reggel 9 órakor startolt főzőversenyre tizenhárom csapat nevezett be. Voltak közöttük érmellékiek (ők Krúdy Gyula világát idézve a Kék Macska vendéglőt jelenítették meg), és a Bihar megyeiek mellett Szatmár és Kovászna megyeiek, valamint Kolozs megyéből a kalotaszentkirályiak is képviseltették magukat. Korhű öltözékben sürgölődtek a szakácsok, aprították a húst, a zöldséget, a kondérokban rotyogott az étel. Készült a finomvegyes, a marhacsontvelő pirítóssal, a csirkepaprikás, a cipóban tálalt barnasörös tokány és a tárkonyos raguleves, továbbá volt házi lekvárral töltött palacsinta, langalló (kenyérlepény tejföllel, pirított húsos szalonnával és hagymával), csülökpörkölt stb. A látogatók az elkészült finomságokból az 5 lejért vásárolt két aranytallér ellenében két-két adag ételt kaphattak. A legtöbb tallért a palacsintákat és langallókat készítő Kristófi család gyűjtötte össze, így az övéké lett a közönségdíj. Az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, de végül az első helyre két győztes került: az Érmelléki (Érmihályfalva és Semjén), valamint a Szatmári-Bihari-Kalotaszentkirályi-Székelyföldi Finomvegyes csapatok.

izek 6

Egyébként a főzőversennyel párhuzamosan a színpadon a zenei produkcióké volt a főszerep: a Csillagocska néptáncegyüttes, a budapesti Musica Profana régizene-együttes, az érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző Citerazenekar, illetve a Köröstárkányi Gyermekzenekar muzsikált, eközben pedig a gyerekek tartalmas, hagyományőrző, kreativitást fejlesztő kézműves-foglalkozásokon alkothattak, kipróbálva a fonalkészítés és szövés, a fafestés, a nemezelés, gyöngyfűzés, üvegfúvás csínját-bínját.

(sükösd)