Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Itthon maradt gyerekek

A Nagyváradi Közösségi és Szociális Ügyek Igazgatósága (ASCO) újabb találkozót szervezett olyan személyek számára, akik egyedül itthon maradt szülőkként vagy hozzátartozókként külföldön dolgozók gyerekeit nevelik.

Az „Egyedül otthon – vigyázz a gyerekeidre bárhol legyél!” kampány keretében az ASCO pszichológusa, Ioana Câmpan tartott előadást külföldön dolgozó szülők otthon hagyott gyermekeit gondozók számára.

itthon maradt gyerekek 2

Az ASCO nagyváradi székhelyén, a Teleki (Primăriei) utca 42. szám alatt tartott találkozó témája „ A gyermek érzelmi ragaszkodása és ennek fontossága az önbecsülés és az érzelmi intelligencia fejlődése szempontjából” címmel a szülők jelenléte által nyújtott érzelmi biztonság, támogatás és nyugalom elengedhetetlenségét, és az egyre gyakrabban egyik vagy mindkét szülő által magukra, illetve másokra hagyott gyerekek fejlődésének negatív hatásait ismertette – amelyek életkortól függetlenül jelentkezhetnek. A találkozás lehetőséget adott arra, hogy a jelenlévők megismerkedjenek azokkal a módszerekkel, amelyek segítségével könnyíteni lehet a kommunikáción, és valamennyire pótolni lehet a szülők hiányát a gyerekekben arra az időszakra, amíg azok távol vannak.

Az ASCO keretén belül működő Gyermekvédelmi Szolgálat munkatársai jelenleg 788 olyan gyereket tartanak számon, akiknek szülei külföldön dolgoznak. Arina Moş, az ASCO igazgatónője az augusztusi találkozó kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a külföldön munkát vállaló szülők általában ebben a hónapban térnek haza.