Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Itt az ideje annak, hogy lebontsuk a falakat”

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar községi szervezete is megemlékezett a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról, melyet 2010 óta a Magyar Összetartozás Napjaként tartanak számon szerte a Kárpát-medencében.

A Szent István király szobra előtt tartott rendezvényen Bíró Zsolt helyi néppárti elnök, önkormányzati tanácsos köszöntötte az egybegyűlteket, aki alkalomhoz illő gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a község református templomának hátsó kertjében, falakkal körbezárt turulszobrot méltó helyre kell költöztetni. „Itt az ideje annak, hogy lebontsuk a falakat, és büszkék legyünk ősi nemzeti jelképünkre” – fogalmazott. A bihari Néppárt és a helyi Jármy Ferencz  Egyesület kezdeményezni fogja, hogy a turulszobor méltó helyre kerüljön.

EMNP Bihar

Zatykó Gyula, a néppárt alelnöke köszöntő beszédében a mesterséges határok által szétszaggatott magyarság aktuális kérdéseiről beszélt. Véleménye szerint csak akkor lehetünk sikeresek, ha visszatérünk gyökereinkhez: Istenhez, családhoz, nemzethez. Kiemelte: meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok merjenek gyermeket vállalni, hiszen csak így tudunk felemelkedni a sikeres nemzetek sorába.

A beszédek után Ferenci Csibi Ilonka Csángónak születtem című saját versét szavalta el. Nemzeti imáink eléneklése után filmvetítés kezdődött: az Észak-Erdély visszacsatolását bemutató Kelet felé című filmet vetítették le az érdeklődőknek.

(Közlemény)