Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Itt a virág, hol a virág?

Váradi lokálpatrióták vállalnák át a Petőfi park gondozását

Lapunkban is többször hangot adtunk azoknak a lakossági panaszoknak, amelyek felrótták a városházi illetékeseknek azt, hogy a megyeszékhely egyik közkedvelt parkjának, a Petőfi parknak a gondozása sok kívánnivalót hagy maga után. Sokáig gond volt azzal is, hogy a parkban levő játszótértől, illetve a József Attila-szobortól alig pár méternyire hatalmas, nyitott szemeteskukákat pakoltak ki, s az ezekben rothadó háztartási hulladék igazán lélegzetelállító és orrfacsaró hangulatot „varázsolt” az egykori Schlauch-kertbe.

itt a virag 2

A kiszáradás fenyegette Petőfi park gondozását önkéntes alapon vállalnák lokálpatrióta váradi magyarok

A háztartási szemetet tároló konténereket végül is a lakosság nyomására és a Reggeli Újságban megjelent cikkek hatására a RER Ökológiai Szolgáltató Rt. elvitte a park egy másik részére, így legalább a játszótéren levő gyerekek és a szobor melletti sétányon pihenők fellélegezhettek. Azonban a nagy múltú váradi park egyértelműen nem tartozik a jelenlegi városvezetők kedvenc helyei közzé. Ugyanis nem sokat törődnek az ápolásával. A gyep évek óta minden nyáron kiég itt, ugyanis a városháza arra hivatkozik, hogy a nagy területet elfoglaló parkban nincsenek olyan vízvezetékek, melyekre öntözőrendszert lehetne szerelni, s az új vezetékek igen sokba kerülnének. Így a Petőfi park lassan, de biztosan elkezdett „elsivatagosodni”, azaz évről évre egyre kopárabbá válik. Pedig a városházi projektek szerint (mint ezt a polgármesteri hivatal sajtóosztályán keresztül kiderítettük) idén tavasszal is ültettek virágokat a parkban található szobrok köré. Nos, ezek a virágok vagy láthatatlanok voltak, vagy kiszáradtak, vagy még menet közben ellopták ezeket, mert egy héttel ezelőtt egy árva virágtövet sem leltünk egy szobor mellett sem.

Ismét megkerestük az önkormányzatot, ahol ismét azt mondták, márpedig ott virágoknak kell lenni, de utánanéznek a dolognak. Érdekes módon ezt követően pár kókadt muskátli lett sebtében beültetve a szobrok köré, azonban úgy néz ki, ezek nem fognak ott életben maradni. A Petőfi parkhoz közel lakó váradi magyar polgárok egy csoportja, úgy például Bősze László, Kristófi Krisztina, K. Nagy Borbála azt is vállalnák, hogy amennyiben erre a várostól engedélyt kapnak, önkéntes alapon virágot ültetnének a Petőfi park szobrai köré és gondoznák is ezeket. Ezzel kapcsolatos kérelmüket a napokban adják be a polgármesteri hivatalhoz, ugyanis úgy vélik, a lokálpatrióta váradiaknak kell lépjenek ilyen esetekben, amikor úgy tűnik, a régi magyar helyek rendben tartása valamitől másod- vagy éppen sokadrangú feladat lett az önkormányzat fontossági listáján.

Szőke Mária