Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ítéletidő tombolt Biharban is

Az országos kárfelmérési adatokat figyelve Bihar megyét kímélte meg legjobban a vasárnap délutáni vihar, amely átszáguldott Nyugat-Erdélyen, hatalmas károkat és ami még rosszabb, emberáldozatokat hagyva maga után. A pillanatok alatt támadt vihar tizenöt megyét érintett, ezek 212 települését sujtotta. Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették, öten Temes megyében, egy személy Arad megyében, ketten Beszterce-Naszód megyében. A vihar halálos áldozatai kivétel nélkül rájuk dőlt fák, falak miatt vesztették életüket.

iteletido 1

Bihar megyében vasárnap 37 településen söpört át a vihar, kilenc helyen keletkeztek úttorlaszok a kidőlt, néhol tövestől kicsavart fák miatt. Öt Bihar megyei faluban több háztetőt ledöntött, leszedett az orkán erejű szélvihar. Huszonöt helyen a viharban megrongálódtak az elektromos vezetékek s ez kisebb-nagyobb áramkimaradásokat okozott. A Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől (ISU) vasárnap délután 122 esetben kértek segítséget megyeszerte. A megye kórházaiba vasárnap estig 35 olyan személy jelentkezett sürgősségi ellátásra, akik a vihar következtében sérültek meg, zúzódásokkal, főleg fejsérülésekkel, csonttörésekkel érkeztek az ügyeletekre. Három személyt utaltak kórházba a vihar okozta sérüléseik miatt, szerencsére egy sérült sincs súlyos vagy életveszélyes állapotban.

iteletido 2

A megyében nagyon sok épület rongálódott meg, főleg a háztetőket tépázta meg a vihar. A vihar utáni mentőakciókon megjelent az ISU főparancsnoka, Sorin Caba ezredes is, és Bihar megye alprefektusa, Delorean Gyula is nyomon követte a mentéseket.

A héten folytatódik a változékony időjárás. Kedden és szerdán gyors melegedést fogunk tapasztalni 26-27 Celsius-fokos napi csúcsértékkel és sok napsütéssel. A kellemes időnek szerdán este újabb hidegfront vastag felhő- és csapadékrendszere vet véget, csütörtökön, de különösen pénteken számíthatunk sok és tartós esőre, a hőmérséklet azon a két napon legfeljebb 14-15 fokig emelkedik. A hétvégén fokozatosan 20 fokig melegszik a levegő, a napsütés meghatározó szerepet kap. Az éjszakák 10 foknál aligha lesznek hűvösebbek.

Szőke Mária