Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iszap a csapokból

A huszonöt éves földügyek mellett még mindig az ivóvíz csapnivaló minősége viszi a prímet az érmihályfalvi lakossági fórumokon. Bár a legutóbbin Nyakó József polgármester bejelentette, hogy az Észak-Nyugati Önkormányzati Fejlesztési Társulás, amelynek Mihályfalva az egyik alapító tagja, brüsszeli jóváhagyással közösen pályázhat az ivóvíz- és csatornahálózatok kiépítésére, illetve a félbe maradt beruházások befejezésére. Ennek megfelelően Érmihályfalva 14 millió eurós indulótőkével vehet részt az új projekt első szakaszában. Utóbbi lehetőség pontot tehet az ivóvíz minősége körül folyó évtizedes cirkusz végére. A munkálatok befejezésének határideje 2015. december 31.

iszap 2

Ami a vezetékekből jön

Akik ott voltak a fórumon – a városháza vezetőapparátusán kívül alig egy tucatnyian –, azok nagyjából felfogták, hogy még másfél esztendeig fognak mosni, főzni, tisztálkodni a vízcsapokból időszakonként fröcsögő szurokszerű, jobb esetekben csak kávézaccra hajazó vezetékes vízből.

A szerdán megjelent tudósítás szerint a jövő hét végéig tizennyolc utcában lehet mindennapos a csapokból folyó használhatatlan víz. Igaz, a város internetes portáljára már hétfőn felkerült a hír, amellyel a helyi vízgazdálkodás le is tudott minden felelősséget a fogyasztók értesítését illetően. Azonban a lakosság felrója a vízgazdálkodás alkalmazottainak, hogy az internetes oldalt sokan nem is tudják használni, olvasni, követni, így ez a felület nem megfelelő az információk áramoltatásához. (Itt jegyeznénk meg, hogy szerkesztőségünkhöz nem is jutott el az értesítés, csak utólagos kérésre.)

iszap 11

A „mosott” törölköző

Ha jobban meg lenne szervezve a lakossággal való kommunikáció, talán nem kerülne a sok tönkrement, „mosott” ruha sem a kukába. A hálózatmosás rossz időzítéséről nem is szólva. Ugyanis a hetek óta tartó magas páratartalmú, fullasztó hőmérséklet amúgy is sok szívbeteget, hipertóniást, illetve egyéb keringési zavarokban szenvedő embereket viselt meg. Ráadásul erre az állapotra, ha még egy több napos, mindenre alkalmatlan ivóvíz vagy annak hiánya is rányomja a bélyegét, beláthatatlan következményekkel járhat.

Nagy Szabolcshoz, a vízszolgáltató vezetőjéhez, illetve Nyakó József polgármesterhez is lennének kérdéseink, de évek óta ugyanazok a válaszok jönnek: itt van egy félbe maradt beruházás, ennyire futja.

Bár a fórumokon elhangzott válaszok szerint az egészségügyi hatóság azt a vízminőséget vizsgálja, amit a vezetékekbe engednek. Mint kiderült, a vett minták mindannyiszor megfeleltek az előírásoknak.  Akkor valami mégsem stimmel. Hogyan rakódhat le három-négyhavonta ennyi rozsda és iszap a hat-nyolc éves vezetékekbe?

A mihályfalvi fogyasztó a pénzéért elvárná, hogy legalább pár nappal a munkálatok elkezdése előtt, minden érintett utcába tegyenek ki egy-egy írásos értesítőt a miheztartás végett. A helyzeten sokat nem változtatna, de legalább előtte begyűjthetnék a mosakodáshoz, főzéshez valót. És ami a legfontosabb, az időben való tájékoztatás akár életmentő is lehet ebben az egészséges szervezetet is megterhelő, párás hőségben.

Szerdán sok helybéli már emberéletet veszélyeztető műveletnek kezdte titulálni a vízhiányt vagy a szurokszerű ivóvíznek nevezett akármit. Jobb helyeken a szolgáltató palackozott vízzel kárpótolja a fogyasztókat, mi több, lajtos kocsikból osztják a vizet a megkárosítottaknak. De hol vannak még ettől a mihályfalviak?

Sütő Éva