Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Isten fénye út a sötétben”

Fejedelmi napot tartottak tegnap a nagyváradi Lorántffyi Zsuzsanna Református Gimnáziumban, így emlékezve a reformáció 499. évfordulójára és a nagy magyar vezetőkre: Bethlen Gáborra, I. Rákóczi Györgyre és feleségére, Lorántffy Zsuzsannára.

isten fenye a

A rendezvénysorozat református áhítattal kezdődött a Nagyvárad-Olaszi református templomban Veres Kovács Attila és Szakács Zoltán lelkészek igehirdetésével. Az 5–7. osztályosoknak történelmi előadást tartott Veres Kovács Attila református lelkész, a 8–10. osztályosoknak Visky Ferenc református lelkész, a 11–12-eseknek pedig Takács Zoltán történelemtanár. Visky István, Papp Szabolcs, Herdean Gyöngyi, Szűcs Imre, Vincze Judit, Simon Angéla, Miklós Csaba, Ghitea Szabó József, Szomor Abigél, Tokár Sándor, Forró László és Köteles László meghívott lelkészekként voltak jelen az ünnepségen.

isten fenye b

A 8–10. osztályos diákoknak Takács Zoltán a reformáció lényegéről, fontosságáról beszélt, rámutatva arra, hogy mekkora ajándék, ha Isten megmutatja magát úgy, hogy olykor meg sem érdemeljük. Elmondta, hogy a fejedelmi napon ünnepelt vezetők is azért különlegesek, mert hittek Isten kiválasztó kegyelmében. Előadását egy szólással zárta: az üres kalász hordja fenn a fejét, a teli meghajol.

Takács Zoltán

Takács Zoltán

Visky Ferenc a 11–12. osztályosoknak Bethlen Gábor erdélyi magyar fejedelemtől, mint követendő „mintaképről” tartott előadást, melyben igyekezett rámutatni a kitűnő vezető ismérveire. Mint mondta, ezeket a diákoknak is fontos tudniuk, mert egyszer belőlük is vezető válhat. Előadásában Visky Ferenc a Biblia olvasását tartotta a vezető legfontosabb jellemvonásának, ugyanis az mutatja meg a legrégebbi, legtökéletesebb értékrendet.

Visky Ferenc

Visky Ferenc

Az előadások közben Kövendi Éva énektanár kis zenészcsoportjával járta be a termeket, ahol az Isten fénye út a sötétben című dalt tanította meg a diákságnak, hogy aztán 12.45-kor közösen elénekeljék azt az iskola udvarán. Az éneklés közben gyertyákat gyújtottak, és a diákok által festett, Lorántffyit és a reformációhoz köthető jelképeket ábrázoló képet körülállták. Ezt követően közösen átvonultak Lorántffyi Zsuzsanna szobrához, és megkoszorúzták azt. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Kiss Erzsébet Janka