Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét Váradon tündökölhettek az ebek

A nagyváradi Rhédey-kert adott otthont Románia legnagyobb szabású kutyakiállításának az elmúlt hétvégén. A Nagyváradi Ebtenyésztők Egyesületének szervezésében170 fajta több mint ezer példánya mérte össze szépségét a ringben, ahol nemzetközi versenybírók szemrevételezték testtartásukat, arányaikat, mozgásukat, színüket, formáikat.

A megmérettetésre egész Európából érkeztek tenyésztők. A legnagyobb mértékben a hazai és magyarországi versenyzők mellett az északi országok képviseltették magukat. Szebbnél szebb kutyákkal iratkoztak be többek közt a norvég, finn, svéd, lett és észt versenyzők.

ismet varadon 1

A magas részvételi arányhoz hasonlóan széles volt a felvonultatott kutyafajták skálája is. A versenyen szereplő mintegy százhetven rasszból legalább harminc különleges ritkaságnak számított tájainkon. A váradi közönség első ízben csodálhatta meg olyan fajták tündöklését, mint a saarlosi farkaskutya, a podóliai juhászkutya, a mexikói meztelen kutya, a portugál kopó, a német affenpinscher (majompincs), vagy a Biewer terrier.

Szép számban képviseltették magukat ugyanakkor a vízivadász-fajták, mint a Clumber spániel, a holland Kooikerhondje, vagy a spanyol vízi spániel. Először versenyzett Váradon emellett a lengyel agár, a japán Chin-spániel és a moszkvai törpeterrier is.

ismet varadon 2

A nagyszabású rendezvény keretében ugyanakkor nemcsak a szépségüket, hanem rátermettségüket is bizonyíthatták az ember legjobb barátai. A zsűrizés szünetében számos kutyakiképző- és őrző-védő bemutatót tartottak, de rendeztek frizbi-showt és interaktív gyermekfoglalkozásokat is.

ismet varadon 4

Helyi újdonságot jelentett például a Mondioring bemutató, melynek keretében kifejezetten a kutyák fegyelmezettségét tették próbára olyan gyakorlatok révén, mint késleltetett vagy utolsó pillanatban leállított támadások, szúrós, vagy szájban kényelmetlenül tartható tárgyak apportírozása, illetve feladat-teljesítés figyelemelterelés mellett.

ismet varadon 3

A nagyváradi kiállítás résztvevői a hagyományokhoz híven, szombaton délután átautóztak Debrecenbe, hogy részt vegyenek az ottani Duplex éjszakai bajnokságon, majd vasárnap reggelre visszatértek a bihari megyeszékhelyre, ahol a fajtagyőztesek mérték össze szépségüket.

ismet varadon 5

Megjegyzendő, hogy bár a szervezők tartottak tőle, az esős idő nem zavarta meg a verseny lefolyását, csupán szombaton délután okozott logisztikai gondokat, a külföldről érkező autók ugyanis egy hatalmas sártengerben kellett parkoljanak, ami megnehezítette a szabad közlekedést és az ebek szállítását. Maga a verseny azonban zavartalanul zajlott, a ritkán szitáló eső még a kényes ápolást igénylő kutyafajták professzionálisan feltupírozott „frizuráit” sem rontotta el. Vasárnap délelőtt pedig kifejezetten üde és napos idő fogadta a versenyzőket és a több száz érdeklődőt.

Szombati-Gille Tamás