Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét újítják a Sas-palotát

Múlt héten új állványokat húztak a nagyváradi Fekete Sas-palota Kossuth utcai része mellé, s nekifogtak az eddig fel nem újított homlokzati szakaszok rendbetételének. A váradi önkormányzat műszaki osztályától megtudtuk, a Kossuth utcai részen is teljesen felújítják a vakolatot, a festést és a homlokzati díszeket is úgy állítják vissza, ahogy azok annak idején, a megépítéskor voltak. A projekt szerint a díszítőelemeket műanyagból és kerámiából készítik majd. A régi homlokzati díszek jelentős része tönkrement az elmúlt évtizedek alatt, ezeket elég körülményes lesz oly módon pótolni, hogy ne üssenek el az eredetiektől. Az épület külső részére utcai lámpák is lesznek erősítve, ezeket is a korabeli gázlámpák mintájára tervezik meg. A megyeszékhely egyik legismertebb építészeti büszkeségének számító épületóriás felújítását a Constructorul Sălard cég végzi, ők pályázták meg egyedül a nagyszabású munkálatok kivitelezését. A felújítás összköltsége közel hat és fél millió lejbe kerül, a tervek szerint 2015. december végéig kell teljes egészében befejezni a munkálatokat.

ismet 2

Ami a passzázst illeti, ott is folytatják nemsokára a munkát, ugyanis az átjáróban a város nem találta megfelelőnek a mozaik-berakású padozatot, és nem vette át azt a munkálatokat kivitelező Marconst vállalattól. Hosszas vita után végül abban maradtak, feltöretik, és újrakészíttetik a mozaikpadozatot az átjáróban. A városháza sajtóosztályától megtudtuk, ezt a munkát azonnal elkezdik, mihelyt az időjárás megengedi, azaz az átlaghőmérséklet nappal és éjszaka folyamatosan 8 Celsius-fok fölött marad. Ezzel természetesen együtt jár majd, hogy a passzázst megint hetekre, esetleg hónapokra lezárják, ami nemcsak az itt közlekedőket, de azokat a vendéglősöket is érinti, akiknek kávézóik, bárjaik vannak a Sas-palota belső részében.

ismet 1

Tegnapi terepszemlénken megtudtuk, már az előző javításkor több itteni vendéglátó-ipari egység bezárt, mások ideig-óráig nyitva maradtak, ám nagy veszteségük volt az építőteleppé változtatott, megközelíthetetlen átjáró miatt. Volt olyan kereskedő, aki tudni vélte, hiába is perelnék az önkormányzatot a vendéglősök a keletkezett veszteségek miatt, mert ez utóbbi áthárítaná a felelősséget a padozatot nem megfelelően végző cégre, így csak évekig tartó peres huzavona tetézné a pórul járt bártulajdonosok életét.

Sz. M.