Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét teltház a Szacsvay Akadémián

Nagy volt az érdeklődés a nagyváradi Szacsvay Akadémia Magyarország és Európa – Kényszerek és lehetőségek a magyar történelemben című idei magyarságtörténeti sorozatának második előadásán is, amelyre szerda délután került sor, idén kényszerűségből immár másodszor is az Ady Endre Líceum földrajztermében, ahova szerencsére épphogy befért a népes hallgatóság.

A keresztény Magyar Királyság megalapítása címet viselő témát a Szacsvay Akadémián idén először előadó Font Márta prezentálta – Kelet-Európa történelmének jeles kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora –, akit rövid bevezetőben Szabó Ödön, a sorozat ötletgazdája és szervezője üdvözölt és mutatott be.

Szabó Ödön bemutatja Font Mártát

Szabó Ödön bemutatja Font Mártát

Font Márta lényegre törő, rendkívül széleskörűen tájékozott, látványos térképekkel dokumentált és alátámasztott előadásában az államalapítás kezdeteitől követte nyomon a megszülető Magyar Királyság történetét Bizánc és Róma „ollójában”, érintve az ország korabeli európai politikai helyzetét, az államhatalmat stabilizáló Szent István idejétől fokozatosan, ám nem zökkenőmentesen alakuló belső területszerveződésekkel, egészen a keresztény állam Szent Lászlóval, illetve Könyves Kálmánnal bezárólag megtörtént belső konszolidációjáig. Betekintést nyerhettünk olyan folyamatokba, amelyek többek között az „Árpádok” dinasztikus úton öröklődő hatalmi konfliktusait, a korai vármegyék és püspökségek kialakulását, a kereszténység felvétele nyomán történt állam- és területszervezést mutatták be, mindenkor okfejtő részletekkel alátámasztva.

Ismet 2

A Szacsvay Akadémia következő előadására február 11-én kerül sor, Az Árpád-kori Magyar Királyság európai kapcsolatrendszere témában Zsoldos Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója értekezik majd.

Tóth Gábor