Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét Nemzetközi Színházi Fesztivál

Az V. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál a hagyományhoz híven idén is gazdag programokkal várja szeptember második felében a színházszerető közönséget.

Daniel Vulcu és Victoria Balint

Daniel Vulcu és Victoria Balint

A Regina Maria Színház a Bihar Megyei Tanáccsal, a nagyváradi önkormányzattal, a FITO Kulturális Alapítvánnyal, a Bihar Megyei Fejlesztési és Projektigazgatósággal és a Romániai Színházak Egyesületével (UNITER) partnerségben ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITO) szeptember 24.–október 1. között. A programokról Daniel Vulcu, a Regina Maria Színház vezetője és Victoria Balint, a színház művészeti vezetője beszélt.

Daniel Vulcu két szomorú dolgot említett meg elsőkben az idei fesztivállal kapcsolatban: gazdasági és költségvetési okokból kifolyólag sokkal inkább nevezhető országos, mint nemzetközi fesztiválnak, és a szabadtéri színház lehetőségei is egyre inkább a háttérbe szorulni látszanak.

A tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatón a színház vezetői azt mondták, hogy az előző évekhez képest a finanszírozást és az előadások színvonalát illetően változatlanul jól áll a fesztivál, azonban a programban szerepelő 29 előadás számbelileg jócskán elmarad az első két év műsorának közel száz előadásához képest.

Idén, ahogy azt Victoria Balint összefoglalta, 14 előadás száll versenybe a XXIII. Rövidszínházi Fesztivál öt díjáért, melyeket Doru Mareş, Ion Parhon és Octavian Saiu színikritikusok ítélnek oda. A fesztivál alatt ugyanakkor negyedik alkalommal adják át a legjobb rövid drámai alkotásnak járó díjat is, a díjazottat 13 beküldött dráma közül választja ki Elisabeta Pop és Claudiu Groza színikritikus, valamint Ioan Moldovan, a Familia folyóirat vezetője, aki publikálja is a nyertes darabot. A programban 13 meghívott előadás, három könyvbemutató és egy Mircea Moraru által tartandó kollokvium is szerepel, továbbá ingyenes előadások és ingyenes szabadtéri koncertek is várják a közönséget.

Az idei színházi fesztivál a Nagyváradi Regina Maria Színház Szarvaskirály című nagyszínpadi előadásával indul Alexandru Colpacci rendezésében, és a Filip Band koncerttel zárul Nagyvárad főterén. A kínálatban sajnos – a meghívások ellenére és a színházi társulatok zsúfolt órarendje miatt – egyetlen magyar társulat előadása szerepel, éspedig a Nagyvárad Táncegyüttes Ütközések című darabja Dimény Levente rendezésében.

Jegyek 10 és 60 lej között a www.biletmaster.ro internetes oldalon vásárolhatóak.

Szamos Mariann