Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét leszavazták a múzeumköltöztetést

Ismét megbukott a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület pénteken megtartott rendkívüli ülésén az a határozattervezet, amely megteremethette volna a lehetőséget arra, hogy a Körösvidéki Múzeumot a nagyváradi várba költöztessék.

A tanács rendes ülésén sem fogadták el a tervet, ezért került újra napirendre, bár egy nappal a pénteki ülés előtt Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei elnöke, a megyei tanács alelnöke nyilvánosan elmondta: kérte Ilie Bolojan polgármestert, vegyék le a kérdést az ülés napirendjéről, illetve amennyiben ez nem történik meg, a PSD frakciója nem szavazza meg a határozatot.

ismet 1

A liberális tanácsosokat csak a PDL-s Cristian Ile támogatta

A szavazás előtt Ilie Bolojan polgármester azzal érvelt, hogy a költöztetésről a Bihar Megyei Tanácsnak kell döntenie, a váradi önkormányzat mindössze megteremtené erre a keretet. A polgármester azt is elmondta, hogy a megyei tanácsnak e hónap végéig kellene dönteni az átköltöztetésről, mivel a várban végzett munkálatok olyan ütemben haladnak, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor később nehéz lenne elvégezni a megfelelő átalakításokat. Bolojan azt is hozzátette, az eredeti terv szerint körülbelül kétezer négyzetméteren alakítanák ki a vármúzeumot, ott tehát elvégzik a megfelelő munkálatokat, ezt a felületet bővíthetnék körülbelül 5500 négyzetméterre. A demokrata-liberális párti (PDL) Cristian Puşcaş megjegyezte, hogy nem a helyi tanácsra tartozik a dolog, legalább egy kérelemre szükség lenne a megyei önkormányzattól.

A jövendő múzeumi székhely

A jövendő múzeumi székhely

Ovidiu Mureşan PSD-s alpolgármester is szót kért, és elmondta, hogy tudomása szerint a megyei tanácsnál nincs meg a többségi akarat a múzeum költöztetéséhez, ezért a párt helyi tanácsi frakciója nem szavazza meg a tervezetet. Végül a 18 szükséges szavazat helyett 12 igennel, három ellenszavazattal és nyolc tartózkodással megbukott a határozattervezet.

F. N. L.