Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét készítenek utcanévtáblákat

Aktuálpolitikai és gazdasági kérdésekről beszélt Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke tegnap, Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig az anyanyelvhasználatról és az utcanevekről közös sajtótájékoztatójukon.

ismet

Világossá vált a román kormány álláspontja, hiába él 1,2 millió magyar az országban, a román kormány nem tartja őket arra alkalmasnak, hogy beleszóljanak a sorsukba – fogalmazott Zatykó Gyula, aki azt is hozzátette: Kelemen Hunor lemondása és az RMDSZ kormányon maradása egyrészt azt jelzi, hogy őt indítják államfőjelöltnek, a lemondással tisztára mossák, és így számítanak szavazatokat szerezni, másfelől az RMDSZ kormányon maradása azt is jelzi, hogy a hatalom birtoklását választották az autonómiatörekvések ellenében, avagy Bukarestet képviselik a magyar közösségben ahelyett, hogy a magyar közösséget képviselnék Bukarestben. A szövetségnek az alelnök szerint azonnal ki kellett volna lépnie a kormányból, amikor az belépett a Minority SafePack-perbe, s össze kellett volna hívnia az autonómia mellett elkötelezett kisebbségi szervezeteket, megvizsgálva akár a polgári engedetlenség lehetséges eszközeit is. Zatykó Gyula ugyanakkor kritizálta Biró Rozáliát, mondván, nem értik, hogyan jelölhetnek bárkit is olyan tisztségbe, aki ellen például az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség nyomozást folytat.

 

Kétoldalú gazdasági találkozó volt

Az EMNP gazdasági ügyekért felelős alelnökeként az elmúlt héten Budapesten vett részt egy magyar-román találkozón, melyen Constantin Niţă miniszter találkozott Szíjjártó Péter miniszterhelyettessel, valamint Mihai Dărăban és Parragh László, a kereskedelmi kamarák elnökei is eszmét cseréltek. A találkozón szó esett a konstancai kikötő privatizálásról, melyben a magyar fél is érdekelt, a kikötőhasználatról is, ami azonban gondot jelent, hogy az országban nincsenek autópályák, illetve Románia nem tartozik a schengeni övezethez, ezért a kikötőtől Magyarországig nehézkes az áruszállítás. Szó volt még Románia Fekete-tengeri gázkészleteinek kiaknázásáról, újabb határátkelők megnyitásáról és arról is, hogy az Exim Bank kedvezményes kölcsönt nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat erősítik.

 

Perre megy a  néppárt

Üdvözölte a kolozsvári bíróság döntését Csomortányi István, mely szerint a város nevét magyarul is ki kell írni a névtáblára. Mint mondta, Romániában számtalan jogszabály vonatkozik az anyanyelvhasználatra, ezeket azonban nem tartják be. Ami az anyanyelvhasználat váradi viszonylatait, illetve a 2005 óta tartó „utcanévharcot” illeti, ismét várják mindazokat a Széles (Menumorut) utca 23. szám alatti irodájukba, akik ingatlanjukra feltetetnék utcájuk történelmi magyar nevét – jelentette be a megyei elnök. Csomortányi azt is elmondta, elkészültek az utcanévlistával, a megyeszékhelyen 783 közterülete közül körülbelül hatszáznak létezik történelmi magyar megnevezése. Még e hónap folyamán kérni fogják a z önkormányzattól ezek használatát, és amennyiben nem történik előrelépés, pert indítanak.

Fried Noémi Lujza