Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét együtt szavalt a nemzet

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola a magyar kultúra hetének mondhatni utórendezvényeként tartotta meg a munka- és oktatásszüneti nap okán a hivatalos programból hétfőn kimaradt műsorait.

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai internetes kapcsolat útján, skype-on beszélgettek Szacsvay László budapesti színművésszel, majd a debreceni testvériskolával, a Szoboszlói Úti Általános Iskolával közösen szavalták el a Himnuszt.

A közös szavalás

A közös szavalás

A nemzet színészévé választott Szacsvay László családja származásáról, Szacsva faluról (Kovászna megye), és azokról a jeles személyekről beszélt, akik a közelmúltban képviselték ezt a nevet, majd az iskola sakkoktató tevékenységének kapcsán kérdeztek rá a diákok a színész e sport iránt való érdeklődéséről. A színművész, aki kétszer is járt már Nagyváradon, meghallgatta a tornateremben összevont osztályok közös előadását is: Weöres Sándor Tíz lépcső című versét, amelynek kapcsán Szacsvay mesélt a kultúra az emberi szívet éltető szerepéről: „a művészet és a kultúra a szívet melegíti, olyan, mint a meleg kenyér, egyszerűen szükség van rá.” – fogalmazott.

 Beszélgetés Szacsvay Lászlóval

Beszélgetés Szacsvay Lászlóval

A színművésszel való beszélgetést követően a Szoboszlói Úti Általános Iskola diákjaival Együtt szaval a nemzet címen a nagyváradi iskola diákjai közösen szavalták el a Kölcsey Ferenc által 1823. január 22-én befejezett Himnusz mind a nyolc versszakát. A szavalatról videofelvételek is készültek, melyeket az iskolák majd eljuttatnak egymáshoz.

Szamos Mariann