Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét az utazókártyákról

Újabb panaszok a kiváltással kapcsolatban

 

Amióta a nyugdíjasok is kiválthatják Nagyvárad tömegközlekedési eszközeire az elektronikus utazókártyát (júniustól), azóta ezzel kapcsolatban egyre több panasz érkezik szerkesztőségünkbe. Már írtunk arról, hogy a nyugdíjasok nehezményezik a kötelező érvényesítési eljárást, hogy nincs a villamosok és buszok minden ajtajánál érvényesítő szerkezet felszerelve, hogy sokat kell várniuk a sorukra a bérlet igénylésekor az adatfelvételnél stb., ezúttal viszont két újabb panasz is érkezett. Az egyik a betegnyugdíjasokat érinti, a másik pedig az utazókártya kérvényezésétől számított átvételi időtartam növekedését.

ismet

A Cazaban utcai központban

Bereczky Barna nagyváradi panaszosunk elmondása szerint a Cazaban utcai nyugdíjasközpontban még szeptember 3-án benyújtotta kérvényét az új típusú utazókártyára, és az adatfelvétel után szeptember 10-ére hívták vissza a kész kártya átvételére, az viszont mindmáig nem készült el. Másik panaszosunk, aki névtelenséget kért, ugyanott szerette volna kiváltani az elektronikus utazókártyáját, ám elutasították, mivel négy hónap múlva lejár a betegnyugdíja, és annak időtartamát meg kell majd hosszabbítania. Kérdéseikre a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) illetékeseinél kerestük a választ.

Labancz László kereskedelmi osztályvezető az első esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a tanévkezdés óta az utazókártyák elkészítésének eddigi 10 napos időtartama a diákok igénylései miatt két-három hétre kitolódott, bár néha az is előfordulhat, hogy elkallódik egy-egy bérlet, de azt le tudják ellenőrizni a helyszínen, hogy elkészült-e, és orvosolják a problémát. A második panaszt illetően Labancz kifejtette, hogy mivel a betegnyugdíj négyhónapos lejárati határideje december végére, január elejére esik, addig az érintett használhatja a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) által kapott hagyományos bérletét, és januártól eldől, hogy meghosszabbítják-e a betegnyugdíját vagy sem. Amennyiben nem, akkor értelmetlen lenne most új típusú utazókártyát kapnia, ha pedig továbbra is betegnyugdíjas marad, kiválthatja majd az elektronikus utazókártyáját.

Labancz arra is szeretné felhívni a nyugdíjasok figyelmét, hogy a hosszas sorbaállás elkerülése végett ne csak a délelőtti órákban (ekkor tömegesen állnak sorban), hanem 12–15 óra között is szánjanak időt az utazókártyák kiváltására.

Sükösd T. Krisztina