Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét a magyar utcanevekről

Előzetes közigazgatási panaszt nyújtanak be a nagyváradi városházához a magyar utcanévtáblák ügyében, mondta Csomortányi István, a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, a panaszt február 19-én nyújtják be.

Több éve kérvényezik a nagyváradi önkormányzattól a magyar utcanévtáblák kihelyezését, és minden alkalommal elutasító választ kapnak, legutóbb 2014 októberében, ezért emelnek panaszt, remélve annak megoldását, de szükség esetén további lépéseket is tesznek, mondta Csomortányi István. A megyei pártelnök azt is pontosította: nem az utcák hivatalos átnevezését kérik, az ugyanis többletkiadással járna az ott lakóknak is, hanem azt, hogy a hivatalos névtábla mellett tájékoztatásul tüntessék fel a közterület történelmi megnevezését is, mint például a Republicii utca esetén a Fő utca, az Unirii tér esetén a Szent László tér vagy a Vasile Alecsandri utca esetén a Zöldfa utca elnevezést is. Az újabb utcák esetén, ahol a közterületnek nincs történelmi magyar megnevezése, a román név fordítását kellene feltüntetni magyarul.

ismet

Bár kérelmeiket a közigazgatási (2001/215. számú) törvényre hivatkozva utasítják el, Csomortányi szerint ez nem helytálló kifogás, ugyanis abban a helységnévtáblák használatát írják le.

A sajtótájékoztató végén több felvételt is bemutattak, nemcsak francia, angol, magyar stb. példákat arra, hogyan tüntetik fel egyes országokban az utcaneveket, hanem például besztercei példát is, igaz ott nem a magyar, hanem a szász elnevezéseket tüntették fel.

Fried Noémi Lujza