Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ismét a devizahitelesek megsegítéséről

Cseke Attila parlamenti képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján visszatért az RMDSZ azon törvénymódosító javaslatára, amelyről a január 30-ai lapszámunkban megjelent Mentenék a devizahiteleseket című írásunkban már volt szó, és amely konkrét megoldást kínálna a devizahitellel rendelkező román állampolgárok megsegítésére. Az ügyben fejlemények történtek, de nem az RMDSZ által várt irányba.

ismet 2

Mint Cseke hangsúlyozta, hétfőn délután Victor Ponta miniszterelnök hozott néhány döntést, javaslatot ez ügyben, viszont ezzel nem oldódnának meg a problémák. Egyébként az RMDSZ törvénymódosító javaslata az 50-es számú 2010-es sürgősségi kormányrendeletet módosítaná, ezáltal segíthetnének azokon, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudják törleszteni kötelezettségeiket a bankoknak. E szerint a valutáról lejre való áttéréskor nem az átváltás napján érvényes árfolyam szerint, hanem a szerződés megkötésének havában érvényes árfolyam átlagának alapján számítanák át azt lejbe. Például 2007 és 2014 között a lej a svájci frankkal szemben 78,2 százalékot veszített az értékéből és 35,2 százalékot az euróval szemben. Cseke úgy véli, hogy a hitelező bankok (és konkrét példát is említett) öt-hat év alatt a kamatokból, különféle illetékekből a hitel értékének 45 százalékát nyerték el, így semmiképpen nem veszítenének, ha elfogadná a kormány az RMDSZ javaslatát. Egyébként Ponta hétfőn meghozott, erre reflektáló javaslata Cseke szerint nem segít a valóban bajban lévő adósokon, mivel csak két évvel meghosszabbítanák a hitel időtartamát, de a fennmaradó összeget szintén az adósnak kellene állnia, ráadásul a bankok nem kötelezhetők e szerződés elfogadására. Ezen kívül a Romániában lévő, mintegy 900 ezer jelzáloghitelesből csak 50 ezren tudnának segíteni, és közülük is csak azokon, akik nem halmoztak fel 90 napnál hosszabb távon adósságot a bankokkal szemben, és az átlagjövedelmük nem haladja meg az országos átlagbért. Ráadásul a havi bankrészlet sem csökkenhet 500 lejnél nagyobb összeggel.

Cseke továbbra is bizakodó, és szerinte, ha a kormány nem a bankokon, hanem a lakosságon szándékozik segíteni, akkor még van remény, hogy a szenátus a tavaszi parlamenti ülésszakban elfogadja az RMDSZ módosító javaslatát.

Sükösd T. Krisztina