Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iskolakezdésről és tankönyvekről

Már egy hét sincs az iskolakezdésig, szülők örömére és gyerekek szomorúságára. A 2017/2018-as tanév szeptember 11-én kezdődik hivatalosan a diákoknak – a tanároknak, óvónőknek és tanítóknak már szeptember elsején elkezdődött a tanévre való felkészülés.

iskolakezdes es tankonyvek

Az iskolakezdésről dr. Pető Csilla (képünkön) tanfelügyelőt kérdeztük. Elmondása szerint a tanítók és óvónők szeptember elsejétől megkezdték a 2017/2018-as tanévet, ők ilyenkor bejárnak az óvodákba és iskolákba azért, hogy a tantermeket felkészítsék és felfrissítsék a szemléltető eszközöket. Az iskolákban ebben az időszakban gyűléseket is tartanak arról, hogy miként lesz felosztva az iskolai év és elmondják a tanárok, óvónők, tanítók teendőit.

„A tanfelügyelőségen ezekben a napokban is vizsgáztatás folyik” – mondta dr. Pető Csilla, „hiszen sok vidéki iskola tanítók, tanárok nélkül maradt, mert nem pályázták meg a helyeket, ezért most pótvizsgákat szervezünk, hogy képesített és nem képesített pedagógusokat alkalmazzunk a következő tanévre. Ma, azaz kedden, a jelöltek interjúra jönnek hozzánk, majd szerdán lesz a versenyvizsga, amire a képesített tanítóknak, tanároknak három, a nem képesítetteknek pedig négy órájuk van, hogy megírják a dolgozatot. Pénteken történik majd a kihelyezés, az órarendet pedig a Bihar megyei Tanfelügyelőség honlapján tekinthetik meg.” – tudtuk meg a tanfelügyelőtől. Azt is megtudtuk, hogy azok a pedagógusok, akiket most pénteken fognak az iskolákba kihelyezni, csak szeptember 8-tól kapják a fizetést.

Lapunknak azt az érdekességet is elmondta, hogy a Nagyváradi Egyetemen egyetlenegy szakon folyik magyar nyelvű oktatás, mégpedig az óvó-tanítóképző szakon, amelyen már csak öt hely maradt üresen az őszi felvételire.

Dr. Pető Csilla tanfelügyelőtől azt is megkérdeztük, mit tud elmondani a tankönyvekről, ugyanis sok könyvet még nem nyomtattak ki, így hogyan fogják megoldani a tanítást. A tanfelügyelő azt válaszolta, hogy „az állam kellene kinyomtattassa a könyveket, mert amíg magáncégek nyomtatják a tankönyveket, nem lesz rend. Vissza kellene hozni a tankönyvkiadó monopóliumát”. Dr. Pető Csilla azt is megemlítette, hogy az ötödikes tanulók már új tanterv szerint fogják tanulni a román nyelvet, tehát a tananyag nem azonos a román tagozatéval, viszont még nincs hozzá könyv, úgyhogy a tanárok kell majd kitalálják, mi legyen az órai aktivitás. Kiemelte azt a tényt, hogy az elemi iskolások tankönyvei már megérkeztek és várják, hogy a diákok birtokba vehessék őket. Büszkén hangsőlyozza ki azt a tényt, hogy ezeket Bihar megyei magyar pedagógusok készítették el: Zahu Valéria, a Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónője, Farkas Tünde Jolán, az Orsolya Óvoda igazgatója, illetve Tankó Veronika Zita, a Szent László Római Katolikus Gimnázium tanítónője.

A gyerekeknek jó tanulást, a szülőknek pedig sok türelmet kívánunk az új tanévhez.

Kovács Beáta Csilla