Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iskolakezdésre készülve

Véget ért a nyár, még pár nap és elkezdődik az új tanév. Vannak diákok, akik várják ezt, vannak, akik nem, az iskolakezdés azonban nemcsak őket, hanem azokat a szülőket is érinti, akiknek ilyenkor kell megvásárolniuk az új tanévre a tanszereket, tornafelszereléseket, cipőket. Tegnapi terepszemlénken szétnéztünk, milyen a kínálat és menyiért vásárolható meg ma Nagyváradon füzet, ceruza, iskolatáska, gyerekruha.

iskolakezdesre 1

A választék óriási és jelenleg is rengeteg iskolakezdési akció is van a váradi boltokban. A bevásárlóközpontokban előre összeállított füzet és tanszercsomagok is vannak, 50 és 120 lej közötti áron, azonban ezekre egyelőre a vártnál kisebb a kereslet, a szülők és diákok inkább saját maguk válogatják össze a füzeteket a pedagógusok elvárása szerint. A legolcsóbb 50 lapos füzet 0,75 lej, de akad itt sokféle áru. A kisiskolások körében még mindig a celebek, sztárok fényképeivel díszített füzetek a legmenőbbek (a mesefigurák egyre inkább hátraszorulnak a népszerűségi listán), ezek a színes fotómontázsokkal díszített füzetek 2–5 lej közötti árral csábítják a kisdiákokat. Ugyanez a helyzet az írószerekkel is, a legegyszerűbb, olcsó golyóstolltól a legdrágább, márkás töltőtollig, minden kapható, van filctoll és színes ceruza, minden, ami színesebbé varázsolhatja a tanórákat.

Az iskolatáska-kínálat is hatalmas. Az egyszerű, 21–30 lejbe kerülő hátitáskáktól a 70–80 lejt is kóstáló színes, csillogó, mesefigurákkal díszített hátizsákokig nagy a választék. A Zöldfa (ma V. Alecsandri) utca papíráru-boltban érdekes iskolakezdési akcióra bukkantunk, az úgynevezett „roncs sulistáska” akcióra. Mint az eladóktól megtudjuk, ha valaki beviszi a gyereke elhasznált, régi iskolatáskáját a boltba, az 20 százalékkal olcsóbban vehet egy új táskát. De vannak más akciók is, például ha egy osztály együtt, egyszerre veszi meg a füzeteket, úgy 15 százalékos kedvezményt kapnak.

iskolakezdesre 2

Persze nem mindenkinek jut sajnos új iskolatáskára, így nagy a kereslet a turkálókban kínált táskák, hátizsákok iránt is. Egy sokgyerekes anyuka elmondta, nyomon követik a használtruha boltok árengedményeit, ugyanis csak így tudnak melegítővel, farmernadrággal, pólókkal ellátni öt iskolás gyereket. De sokszor igazi márkás ruhadarabokra is lehet lelni nagyon olcsón, magyarázza szinte önmagát vigasztalva az anyuka, aki szerint a Nyugatról érkezett használt cuccok között tartósabb és szebb darabokat találni kis szerencsével, mint sokszor a jó pénzért gagyit kínáló kínai boltokban például.

Újabban az úgynevezett „magyar boltokban”(azaz azokban az üzletekben, ahova Magyarországról szállítják az árut) is lehet kapni füzeteket, iskolaszereket, olykor táskákat is. Ez azért jó, tudjuk meg egy a füzetek között válogató házaspártól, mert itt élelmiszerjegyekre is lehet vásárolni, így a család két elemi iskolás gyerekének a tanévkezdési felszerelése pont kitellett az anya és az apa egyhavi vásárlási jegyeiből.

Kereslet és kínálat tehát van. És ötletekből sincs hiány, hogy ki-ki bukszájának és igényeinek megfelelően „stafírungozza ki” lurkóját a szeptemberi iskolakezdésre.

Szőke Mária