Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iskola másképp az Adyban

A tanulás iskolai keretek között történő, a hagyományostól eltérő formáinak kipróbálásával gazdagodott a nagyváradi Ady Endre Líceum hétszáz diákja, akik a múlt héten, hétfőtől péntekig az Iskola másképp program részesei voltak. A különleges hét legizgalmasabb napján, csütörtökön Vad Márta igazgatónő kalauzolt minket végig a foglalkozásoknak helyet adó iskolatermekben.

A geometriai szettel ismerkednek a diákok

A geometriai szettel ismerkednek a diákok

Az Iskola másképp program szervezői az Ady Endre Líceum diákjai számára rendkívül gazdag programkínálattal készültek, amely Nagyvárad, a mi városunk címmel a megyeszékhely alaposabb megismertetését és megismerését kívánta elérni, nem csupán az iskola kapuin belül, hanem szerte a városban, sőt Bihar megyén kívül is lehetőséget adott a tanulásra. Az idén az eddigiektől eltérő formában megrendezett hét diákonként kínált egyéni lehetőséget a megadott tevékenységlehetőségek közötti választásban, az újdonságok között pedig számos megoldás és kihívás is szerepelt.

Hétfőn egy tesztsorozat összeállításával kezdődött a program, amelyet minden egyes osztály elkészített egy párhuzamos osztály számára, kedden pedig a feladványok megoldására került sor, olyan kérdések megválaszolásával, amelyekhez helyszíni szemlére is szükség volt (például készítsenek fényképet egy adott házról). Szerdán tematikus kirándulásokon vettek részt Adyfalvától Kolozsváron át Déváig, míg csütörtökön három idősávban váltották egymást azokon a tevékenységeken, amelyekre minden diák, érdeklődésének megfelelően egyszerre egy online alkalmazással jelentkezett be. A 8, 10 és 12 órakor kezdődő, szám szerint tíz foglalkozás párhuzamosan 30 információs, alkotói, kézügyességi és sporttevékenységgel kötötte le a jól szervezett csoportokat (V–VIII., IX–X., XI–XII. osztályokra osztva). Lehetett úszni, közlekedésbiztonsági szimulációkon részt venni, a Szent Erzsébet Öregotthonban kertészkedni, asztaliteniszt játszani, papírt hajtogatni (origami), sakkversenyezni, mézeskalácsot készíteni, csapatalkotó játékokban részt venni, a cukorban gazdag táplálkozás negatív hatásairól és a bőrápolás trükkjeiről hallani. A diákok láthatták továbbá az iskola színjátszó csoportjának Amarilla című előadását, valamint különböző bemutatókat is meghívottak jóvoltából, például Nagyvárad híres embereiről vagy a római katolikus bazilika és a Kanonok sor történetéről, valamint politikai karrierekről Szabó Ödön és Biró Rozália parlamenti képviselők előadásában. Különlegességnek számított Tempfli Ádám matematikatanár foglalkozása, aki saját készítésű geometriai szettjével segített a diákok térlátását fejleszteni.

Papírzacskók is készültek a rajzteremben

Papírzacskók is készültek a rajzteremben

Csütörtökön, a hét zárásaként plakátok készültek, amelyeken az osztályok értékelték az élményeiket, és szerdán egy zsűri pontozza majd ezeket. A két első helyezett számára pedig (V–VIII. és IX–XII. osztályok) fejenként 1000 lej áll majd rendelkezésükre egy általuk választott helyszínre történő jutalomkiránduláshoz.

A szervezők minden meghívott résztvevőnek köszönetet mondanak a jelenlétükért.

Szamos Mariann