Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Irreálisnak bizonyultak a felzárkózási álmok

A Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének Bihar megyei szervezete által szervezett RODOSZ Café – Velünk élő tudomány tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozat keretében csütörtökön dr. Chikán Attila akadémikus, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója, egykori gazdasági miniszter tartott előadást a Partiumi Keresztény Egyetem új épületében Közép-kelet Európa gazdasági versenyképessége és ennek hatása mindennapi életünkre címmel. Az egybegyűlteket Tőtős Áron, a RODOSZ Bihar megyei elnöke köszöntötte, az esemény moderátora pedig Győrbíró András egyetemi oktató volt.

irrealisnak 1

Mint Chikán Attila rámutatott, a versenyképesség meglehetősen új keletű fogalom. Mindössze 10–15 éve vált divatossá erről beszélni a szakirányú kutatásokban, közvetlenül köthető a globalizációhoz. „A versenyképességi indexek tulajdonképpen azt fejezik ki, hogy az egyes országokban az üzletemberek milyen várakozásokkal élnek arra vonatkozólag, hogy hogyan lehet üzletet fejleszteni, hogyan lehet a gazdaságnak és a hozzá kapcsolódó társadalmi kérdéseknek az előremenetelére számítani. Tehát a versenyképesség egyrészt dinamikus fogalom, másrészt előretekintő és potenciált akar kifejezni” – hangsúlyozta az előadó.

A Világgazdasági Fórum évente megjelenő versenyképességi rangsorának tükrében Chikán Attila hangsúlyozta: a középkelet-európai országok közt jelentős eltérés van – Csehország és Lengyelország lépéselőnyben van a szomszédos országokhoz képest, míg Magyarország és Románia inkább a térség sereghajtói közé tartozik. A két ország távol áll attól, hogy fölzárkózzon a fejlett nyugat-európai országokhoz, ahogy azt a rendszerváltozás után elképzelték. „Nem hiszem, hogy az az illúzió, ami ezt a felzárkózást a ’90-es évek elején megfogalmaztatta velünk, reális lenne. Sokkal inkább abban kell gondolkodni, hogy ezek mellett a kulturális és egyéb adottságok mellett mi az, ami ezeknek az országoknak a megfelelő politikát jelenti” – fogalmazott. Hozzátette: „A globális tényezők mindenkire egyformán hatnak, és tetszik, vagy nem tetszik, de függő viszonyban vagyunk”.

Sz. G. T.