Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Irodalompéntek volt a Lorántffyban

Felpezsdült az irodalmi élet péntek délben a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban az irodalmi kreativitás jegyében lezajlott novellaversenyen. Két vetélkedő zajlott párhuzamosan, a díszteremben az V–VIII. osztályos csapatok Lázár Ervin és Tóth Krisztina egy-egy novellája nyomán versenyeztek kreatív improvizációs feladatok teljesítésében, a második emeleten kialakított békebeli hangulatú irodalmi kávéházban pedig a IX–XII. osztályos nevező négyes csapatok Örkény István Egyperces novelláinak szellemiségében mérettettek meg. Az általános iskolások versenyét Tamás-Péter Réka, a nagyobbakét Bán Imola szervezte, mindkét aktívan irodalomszerető fiatal hölgy a Lorántffy gimnázium magyartanára.

Kávéházi hangulatkép az Örkény-vetélkedőről

Kávéházi hangulatkép az Örkény-vetélkedőről

Bár a versenyt megyei szinten is meghirdették, talán a felkészülési idő rövidsége és az utazás körülményessége miatt, a nevező négyfős csapatok szinte kizárólag Nagyváradról érkeztek. A megye többi részét egyedül a Nagykágyai 1. számú Technológiai Líceum egy-egy csapata képviselte.

Az általános iskolai kategóriában 9 csapat versenyzett: a Szacsvay Imre, illetve ezen belül a Juhász Gyula Általános Iskola diákjai, az Ady, a Lorántffy, a Szent László gimnáziumok, valamint a Bălcescu, illetve a 11-es és 16-os számú iskolák képviselői, és a már említett nagykágyaiak. A líceumi korosztályban 7 csapat versengett, a házigazda Lorántffysok mellett az Ady Endre Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium (két csapattal), a Szent László Római Katolikus Líceum, a Iosif Vulcan Tanítóképző, valamint szintén Nagykágya fiataljai.

A mérges rovarirtószeres pogácsát is kedvelő Szent Lászlósok Örkény-jelenete

A mérges rovarirtószeres pogácsát is kedvelő Szent Lászlósok Örkény-jelenete

A csapatok találó művészneveket választottak maguknak, többnyire valamilyen módon az írók alkotásaira utalva. Az egyes kreatív feladatokra (pl. színházi jelenet improvizálására, egy-egy történet tanulságának frappáns megfogalmazására, irodalmi stílusgyakorlatokra) sokszor igen rövid idő állt a fiatalok rendelkezésére, ami még inkább serkentette a verseny pörgését. Összességében a diákok kiválóan helytálltak az irodalomismeret, a csapatépítő szellem, a friss elmésség és kreativitás, valamint a humor területén. A pontozást nagy körültekintéssel végezték az irodalomtanárokból álló zsűrik.

A szoros verseny nyomán a IX-XII. osztályosok közül az Adysok lettek az elsők, a Szent Lászlósoké lett az ezüstérem, míg a harmadik helyezést az Eminescu Főgimnázium egyik csapata érte el. Az V-VIII. osztályosok közül megosztott első helyen végzett szintén az Ady és Szent László egy-egy csapata, második lett a 11-es iskola.

Tóth Gábor