Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Irodalom és identitás

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Nagyváradon a Partiumi Írótábort, az eddigiektől eltérően idén nem a Góbé csárdában, hanem a református püspöki palotában kerül sor a rendezvényekre.

Az idei írótáborról tegnap tartott sajtótájékoztatót Sz. Horváth István, a Partiumi Művelődési Céh (PMMC) elnöke és János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora, ugyanis ettől az esztendőtől a váradi magyar nyelvű egyetem is partnerséget vállal az írótábor szervezésében és rendezvényeiben. Az eddigi főszervező, a Pro Universitate Partium Alapítvány továbbra is társzervező marad.

irodalom

Horváth István és János Szabolcs a tegnapi sajtótájékoztatón

A tegnapi sajtótájékoztatón megtudtuk, a szervezők ezután nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a partiumi kortárs irodalom népszerűsítésére, fiatal irodalombarátokat, tollforgatókat vonva be a programokba. Az írótábor nyitó rendezvényére ma délután kerül sor a PKE Bartók termében, ahova szeretettel várják az érdeklődőket.

János Szabolcs rektor a tegnapi sajtótájékoztatón azt is elmondta, örvendetesnek vélik, hogy az egyetemen végzett irodalom szakos hallgatók is bekapcsolódnak az írótábori rendezvényekbe, s nem csak közönségként, hanem egyfajta szárnybontogatókként műveik ismertetésére is lehetőséget kapnak.

Sz. M.

A Partiumi Írótábor programja

Július 10. (csütörtök): 16 órakor – Megnyitó. Köszöntőt mond János Szabolcs irodalomtörténész, egyetemi docens, a PKE rektora, Nagyvárad; 16.30 – Pomogáts Béla irodalomtörténész, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Anyanyelvi Konferencia elnöke, Budapest: Irodalom és identitás; 17 – Kávészünet; 17.15 – Beszélgetés, vita, közösségformáló eszmecsere; 18 – Meleg Vilmos: Divina dolce Várad (versműsor); A nap moderátora: Barabás Zoltán költő.

Július 11. (péntek): 10 órakor– Horváth Béla irodalomtörténész, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szekszárd: Regionális kultúra? Baka István; 10.30 – Végh Balázs Béla irodalomtörténész, egyetemi adjunktus, Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat: Provincializmus vagy regionalizmus; 11 – Balogh Andrea irodalomtörténész, egyetemi adjunktus, tanszékvezető, PKE: Utak A Holnapban. Balázs Béla és a holnaposok; 11.30 – Biró Annamária irodalomtörténész, egyetemi adjunktus, PKE: Rendszerváltás regényesen. Láng Zsolt és Papp Sándor Zsigmond köteteiről; 12 – Covaciu Norbert bölcsész, PKE: A kommunizmus utolsó éveinek nagyváradi színházi élete a cenzúra szempontjából; 12.15 – Törő Melánia bölcsész, Partiumi Keresztény Egyetem: Tabéry Géza regényei az irodalmi irányzatok, eszmék és viták tükrében; 12.30 Nagy Zsuka költő, szerkesztő: Ugyanaz a föld. Szatmári és partiumi költők antológiája (könyvbemutató); 13 – Benő Attila nyelvész, egyetemi docens, Kolozsvári Babeş -Bolyai Tudományegyetem: Román–magyar kulturális szótár (könyvbemutató); 13.30–14.30 Ebéd; 16 – Bertha Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem, Debrecen: Sorsjelző; 16.30 Sarusi Mihály író, publicista, népművelő, Békéscsaba-Balatonalmádi: Mindhalálig Zaránd; 17.00–18.00 Beszélgetés, vita, közösségformáló eszmecsere; A nap moderátora: János Szabolcs rektor. 20 – Kiss Barna és az Utcazenekar: Sándor – Sándor (zenés est Weöres Sándor és Petőfi Sándor verseiből), Bodega Kávézó, Arany János u.

Július 12. (szombat): 10 órakor – Id. Szilágyi Ferenc (Hubart) költő, népművelő, Érmihályfalva: Az Érmellék mint a Partium szellemiségének bölcsője; 10.30 Ifj. Szilágy Ferenc geográfus, egyetemi docens, PKE: A Partium értelmezései; 11.00 Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke: Unió Erdéllyel, unió a Részekkel; 12.00–12.15 Az írótábor díjának átadása Barabás Zoltán költőnek, laudációt mond: Mezey Katalin költő, író, műfordító. A díjat átadja: Tőkés László, a Partiumi Írótábor fővédnöke; 12.15–12.30 Zárszó: Sz. Horváth István, a PMMC igazgatója.