Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Irodalmi kávéház a várban

R&R Könyvszalon néven irodalmi kávéházat és könyvesboltot nyitott tegnap a nagyváradi várban a Ratio et Revelatio kiadó. Az új lokál – mely a nyári színház mellett, jobb oldalon kapott helyet – lehetőséget kínál arra, hogy a középkori, boltíves téglafalak között bárki kényelmesen leüljön, könyvet olvasson, kávézzon és beszélgessen egy hangulatos miliőben.

irodalmi 1

„Egy ilyen helynek azért van létjogosultsága, mert a mai világban az embereknek nagy szüksége van a közvetlen kapcsolatokra, a szemtől szembeni kommunikációra” – nyilatkozta lapunknak Herman Ferenc színművész, szervező, a Könyvszalon munkatársa. Mint hozzátette, a várban elég nagy hely áll a rendelkezésükre, ezért rengeteg kulturális rendezvényt akarnak szervezni, filmklubtól író–olvasó találkozókon át kisebb koncertekig.

Emellett van egy külön helyiség, ahol folyamatosan gyermekfoglalkozásokat tartanak. A legkisebbek itt animátorok vezetésével kézműves-foglalkozásokon, bábjátékokon, meseolvasáson és drámakörön vehetnek részt.

„Szeretnénk, ha ez a hely úgy élne a köztudatban, hogy tudják, itt minden kulturális tevékenységnek helye van. Fiatal írók, fiatal költők, pályakezdő zenészek, akik a szárnyaikat bontogatják nálunk helyet találnak” – fogalmazott Herman Ferenc. Ennek megfelelően a hely üzemeltetői tárt karokkal fogadnak mindenfajta kulturális aktivitást és ötletet.

irodalmi 2

A könyvesboltnak sokszínű felhozatala lesz, de a tervek szerint könyvtárat is működtetnek majd, ahonnan kikölcsönözhetők lesznek a magyar és román nyelvű kiadványok.

A kávézó hétfőtől vasárnapig minden nap 12–20 óra között tart nyitva. Mint a közeljövőbeli programokkal kapcsolatban megtudtuk, december 10-én, szombaton kézműves vásárt szerveznek a Könyvszalonban, amelyen körülbelül 20–25 résztvevő kínálja eladásra ünnepi portékáit, december 17-én és 18-án pedig könyvvásár lesz gyerekprogramokkal, melynek keretében bemutatják Aczél Dóra könyvét.

Sz. G. T.