Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iráni szerző darabja a Regina Maria Színházban

Országos színházi premiert láthat március 11-én, szombaton 19 órakor a nagyváradi közönség a Regina Maria Színház stúdiótermében, az Árkádiában (Zöldfa, ma Vasile Alecsandri utcan. A barakk című színdarabot – amely a terrorizmus témáját dolgozza fel – Aiat Fayez írta, és Tudor Lucanu, a Kolozsvári Nemzeti Színház színész-rendezője vitte színpadra.

(balról jobbra) Alexandru Rus, Alina Leonte, Pavel Sîrghi, Tudor Lucanu, (jobbról balra) Ciprian Ciuciu, George Dometi és Sorin Ionescu.

Alexandru Rus, Alina Leonte, Pavel Sîrghi, Tudor Lucanu, (jobbról balra) Ciprian Ciuciu, George Dometi és Sorin Ionescu.

A nagyváradi Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulatának hat választott színésze Aiat Fayez iráni születésű író A barakk című darabját viszi színpadra szombat este. Az iráni születésű férfi Párizs és Bécs emigránsvilágának tagjaként keresi a helyét az európai fővárosokban.

Victoria Balint, a színház művészeti igazgatója köszöntőjében elárulta, hogy a darabot rendező Tudor Lucanu mostanáig négyszer fordult meg Nagyváradon, és hogy ez alkalommal olyan szövegkönyvvel dolgozott, amely a Kreatív Európa Program finanszírozásával 2015-ben az Európai Színházak Egyesülete által kezdeményezett projekt, a TERRORisms keretén belül készült el. Balint azt is hozzátette, hogy a szombaton bemutatandó darab indul majd az őszi rövidszínházas versenyre benevezett alkotások között.

A szereposztás fiatal gárdát vonultat fel: Alexandru Rusu, Pavel Sîrghi, Alina Leonte, Ciprian Ciuciu, George Dometi és Sorin Ionescu öltik magukra a darab karaktereit, akiknek élete a kézi bombagyártás és a terrorista akciók nagyon aktuális világa körül forog. Tudor Lucanu fiatal rendező úgy fogalmazott, az emberi lét kérdéseit feszegeti a drámai, szatirikus mű: mennyire messze vagyunk képesek elmenni a saját jólétünk érdekében.

A szombati premiert követően A barakk még látható lesz március 15-én, szerdán, valamint március 25-én, szombaton szintén 19 órától az Árkádia-teremben.

Szamos Mariann