Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Iohannis elfogadta a PSD újabb kormányfőjelöltjét

Klaus Iohannis román államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a december 11-i választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét – közölte pénteken a román elnöki hivatal.

Iohannis elfoadta

Grindeanu a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) második kormányfőjelöltje, miután az államfő kedden elutasította a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését. Miután az államfő aláírta a rendeletet Grindeanu miniszterelnöki jelöléséről, elhárult a veszélye annak, hogy Romániában elhúzódó politikai válság alakul ki.

Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott a szociálliberális koalíció második kormányfőjelöltjével, a kormányalakítási megbízásról szóló pénteki döntést azonban nem sajtótájékoztatón személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján. Ez is arra utal, hogy a jobboldali államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával – ahogyan azt az elnöki hivatalból származó forrásaira hivatkozva az Agerpres hírügynökség előrevetítette.

A szabadelvű ALDE-val együtt a szociáldemokratáknak csaknem 54 százalékos többségük van. Grindeanu kormánya beiktatásához valószínűleg megkapja a 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: erről a képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd, de a magyar szövetségnek nincs tudomása semmi “vállalhatatlanról” Grindeanu politikai múltjában.

Sorin Grindeanu 43 éves informatikusi oklevéllel rendelkező bánsági politikus, a PSD Temes megyei elnöke, volt önkormányzati képviselő, Temesvár alpolgármestere. 2012-ben szerzett parlamenti képviselői mandátumát megszakítva 2016 nyara óta a Temes megyei önkormányzat elnöke.

A PSD–ALDE koalíció vezetői korábban sajtóértekezleten mutatták be újabb miniszterelnök-jelöltjüket, ahol ismét szóbahozták: a tisztség valójában a választásokon győztes PSD elnökét, Liviu Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu, kormányfői megbízatása esetén „alárendeltje” lesz-e Dragneának, maga a jelölt „igennel” válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy „Dragnea a PSD elnöke”.

 

 holnap beiktatnak

Holnap beiktatnák az új kormányt

A romániai parlamenti választásokon többséget szerző PSD–ALDE szociálliberális koalíció szerdán akar bizalmat szavazni a parlamentben a Sorin Grindeanu vezette kormánynak – jelentették be a kétkamarás parlamentben házelnöki tisztséget is betöltő koalíciós pártvezetők pénteken.

A miniszterelnök-jelölt közös sajtóértekezletükön beszámolt arról, hogy Klaus Iohannis államfő péntek reggeli sms-üzenetéből, néhány perccel a közvélemény előtt tudta meg, hogy az elnök aláírta a kormányalakítási megbízásáról szóló rendeletet.

Sorin Grindeanu elmondása szerint Iohannis „sok sikert” kívánt neki, mivel azonban nem ismerte az államfő mobilszámát, csak azt követően köszönte meg neki a bizalmat, hogy pártja elnökénél leellenőrizte: valóban Iohannistól jött-e az üzenet, és nem vált-e ízetlen tréfa célpontjává.

Klaus Iohannis – a romániai szokásjoggal ellentétben – nem személyesen jelentette be pénteken, hogy kormányalakítási megbízást adott Grindeanunak, erről mindössze egy sajtóközlemény jelent meg az elnöki hivatal honlapján.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözölte az elnök döntését, de az államfőt tette felelőssé azért, hogy a választásokon széles támogatottságot szerző PSD-programot nem lehet már január elsejétől életbe léptetni. Hozzátette: így az új kormány már csak februártól növelheti a minimálbért, a hallgatói ösztöndíjakat, csökkenthetik a gyógyszer-árakat, és törölhetik el valamennyi nyugdíjas egészségügyi járulékfizetési kötelezettségét és a 2000 lej alatti nyugdíjak adóterheit.

Dragnea szerint nem kizárt, hogy az államfő – döntése halogatásával, a koalíció első miniszterelnök-jelöltjének elutasításával – azt akarta elérni, hogy az új kormány már ne tudja  megakadályozni az adótörvénykönyvben január elsejére előirányzott intézkedések életbe lépését. Az ipari létesítményekre kivetett különadónak és az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlése a „nagy cégeknek” állhatott érdekében – magyarázta Dragnea.

A két adónem mellett a januártól újabb százalékponttal 19 százalékra csökkenő áfa is jelentős adóbevételektől fosztja meg a PSD-ALDE kormányt, miután a két párt béremelések és más adócsökkentések ígéretével nyerte meg a december 11-i választásokat.

Sorin Grindeanu a sajtóértekezleten megerősítette: Romániában politikai kormány alakul, így a kabinet névsoráról és a kormány programjáról is a koalíciós pártok döntenek.

Miután a miniszter-jelöltek listáját és a kabinet programját kedden megküldik a parlamentnek, a miniszterelnök-jelölt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójával is kész tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megszerezze támogatásukat a kormánya beiktatásához. (MTI)