Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Inkább a fagy, mint a menhely

Az első havazás és a hideg beálltával a megszokottnál is nehezebb helyzetbe kerültek a szabad ég alatt élő, az éjszakákat az utcákon, parkokban átvészelő hajléktalanok. Furcsa, évek óta létező, de megmagyarázhatatlan és egyelőre megoldásra váró jelenség, hogy hiába van lehetőségük arra, hogy a fagyhalállal fenyegető éjszakákon behúzódjanak a hajléktalanszállóra, nagyon sokan közülük mégis maradnak inkább a szabadban.

A nagyváradi hajléktalanszálló idén is menedéket nyújt a rászorulóknak

A nagyváradi hajléktalanszálló idén is menedéket nyújt a rászorulóknak

Elhagyott, romos házakban, városszéli fűtéscsövek, kazánházak mellett húzódik meg sok hajléktalan, több helyen furcsa menedékhelyeket, kalyibákat, bódékat kialakítva maguknak. Nagyobb hideg beálltával a közösségi rendőrség járőrei figyelik ezeket az ismertebb „hajléktalan-fészkeket”, és ha úgy adódik, beszállítják a csikorgó téli éjszakákon a szabad ég alatt maradt, életveszélybe került embereket a váradi éjszakai menhelyre.

A váradi hajléktalanszálló évek óta a Gát (ma Digului) utca 8. szám alatti épületben működik a nagyváradi önkormányzat fennhatósága alatt. Az intézmény igazgatójától, Galea Cosmintól megtudtuk: a szálló 96 személyt tud befogadni, azonban krízishelyzet (tartós, keményebb hideg) esetére az udvaron fűthető konténerek is vannak. A pár napja beállt hideg ellenére azonban nem sokan vették igénybe a hajléktalanszállót, jelenleg negyven személy tölti itt az éjszakákat. A váradi menhelyről az elmúlt években senkit nem utasítottak el, aki a fagyos éjszakák elől oda akart volna bemenekülni. Tisztálkodási és mosási lehetőségük is van ott a hajléktalanoknak, sokan azonban inkább kockáztatják azt, hogy halálra fagynak a szabad ég alatt, semmint bemenjenek a menhelyre. Érdekes módon a megkérdezett hajléktalanok azt állítják, egymástól félnek, mármint attól, hogy egyik hajléktalan meglopja a másikat. Ez az érv azonban eléggé sántít, hiszen a szabadban összetákolt kalyibákban, romos házakban ilyen szempontból jóval nagyobb veszélyben vannak, mint a védett, ellenőrzött menhelyen. Persze az is lehet, pont ez a baj, hogy ellenőrizve van a szálló, így ott nem lehet szeszes italt inni. Márpedig a legtöbb hajléktalan rendszeresen fogyaszt alkoholt.

Sok hajléktalan egész évben inkább a szabadban keres menedéket, mintsem a szállón (archív felvétel)

Sok hajléktalan egész évben inkább a szabadban keres menedéket, mintsem a szállón
(archív felvétel)

A szálló állandó kapcsolatban áll a közösségi rendőrséggel, tavaly több ember életét mentették meg azzal, hogy lakossági bejelentések nyomán kiküldték a járőröket az utcán alvó, életveszélyes helyzetbe került emberek után, és bevitték őket a meleg menhelyre. Így lesz ez ebben az évben is. Galea kéri a polgárokat, hogy ha a hideg téli estéken, éjszakákon a szabadban levő, netán beteg vagy eszméletlen hajléktalant látnak, ne menjenek el mellette közömbösen, hanem értesítsék a hajléktalanszálló munkatársait a 0359/466-666-os telefonszámon vagy a 112-es sürgősségi segélykérő számon.

Tavaly és tavalyelőtt a menhely nem tudott meleg ételt adni a szállóban menedéket kapott hajléktalanoknak, az idén azonban a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) már elkülönített egy összeget arra, hogy december közepétől rendszeresen osszanak meleg ételt a Várad területén levő hajléktalanoknak.

Szőke Mária