Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ingyenes zoo-látogatás egy 10-esért

Egyedi ötlettel rukkoltak elő a Nagyváradi Állatkert képviselői, mégpedig azzal, hogy a Közterület-kezelő Zrt. hatáskörébe tartozó létesítményt minden olyan Váradon tanuló, III–VIII. osztályos diák ingyen látogathassa, akik a környezethez kapcsolódó tantárgyakból (biológia, növénytan stb.) jelest, illetve 10-es osztályzatot kaptak. A részletekről tegnap délelőtt Bimbó-Szuhai Tibor, a zoo vezetője, valamint az ebben a projektben velük partnerségben álló Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Nicolae Avram főtanfelügyelő tájékoztatta a sajtót.

A szibériai tigris rácson át igen barátságos volt

A szibériai tigris rácson át igen barátságos volt

„Célunk, hogy erősítsük a gyerekek környezettudatát, felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az emberek felelőssége az állatok védelme, hogy a diákok ne csak a tankönyvből, hanem személyesen is megismerjék az állatvilágot. Erre kiváló lehetőséget nyújt az újjáépített váradi állatkert, és talán ez a legközvetlenebb módszer arra, hogy a gyerekek személyes tapasztalatokat szerezzenek ilyen téren. Ezt a projektet mi találtuk ki, mi állítottuk össze, partnerként mi kértük fel a tanfelügyelőséget, rájuk hárul a népszerűsítési feladat” – fogalmazott Bimbó-Szuhai. Mint hozzáfűzte, a téli félévi vakációtól egészen június 21-éig tart ez az ingyenes látogatási időszak: A diákok jeles, valamint a 10-es osztályzat dátumától 30 napig mehetnek be ingyen az állatkertbe, a lehetőség nem átruházható.

Nicolae Avram és Bimbó-Szuhai Tibor (jobb oldalt)

Nicolae Avram és Bimbó-Szuhai Tibor (jobb oldalt)

Nicolae Avram főtanfelügyelő megköszönte a kezdeményezést, amelynek népszerűsítésében partnerek lehetnek. Mint hangsúlyozta, ha a projekt eléri a célját, tehát népszerűségnek fog örvendeni, akkor a következő tanévre is kiterjesztik, és akár a líceumba járó diákokat, akár a Bihar megye más településein tanuló vidéki diákok is bevonják majd.

Többek között az állatkert lakóinak örökbefogadásáról is szó esett. Mint Bimbó-Szuhai részletezte, tavaly december közepe óta valamivel több mint félszázan adoptáltak állatokat tőlük, és nemcsak Romániából – pl. Konstancáról, Ploiestiről, Brassóból, Temesvárról stb. –, hanem külföldről is. Egy Finnországban élő, Romániából kitelepült család például egy cerkófmajmot fogadott örökbe. Érdekességképpen megtudtuk, hogy egy állat többször is örökbe fogadható. Az adoptálóknál a ragadozók és a szurikáták örvendenek nagy népszerűségnek. „Az adoptálásból befolyt összeget, mely jelenleg mintegy 7 ezer lejre rúg, az állatok életkörülményeinek javítására, étkeztetésükre fordítjuk” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy az örökbefogadóknak április és október utolsó szombatján ingyenes a belépés a váradi zooba.

Sükösd T. Krisztina