Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ingyenes újraélesztési tanfolyam a mentősöknél

Érdektelenség a nyílt héten, túljelentkezés a kurzuson

A Bihar megyei mentőszolgálat nemrég felavatott új székhelyén hétfőtől péntekig tartó nyílt hetet hirdettek, melynek keretében bármely lakos besétálhatott a nagyváradi Vámház (ma Sucevei) utca 24. szám alá, és megtekinthette a körülményeket, a műszaki felszereléseket, vagy akár a mentőautók belsejét. Tegnapi ottjártunkkor azonban azt tapasztaltuk, hogy az akciót széles körű érdektelenség övezte a lakosság részéről, szerdáig ugyanis még egyetlen ember sem volt kíváncsi a mentősök munkájára. Annál nagyobb érdeklődés fogadta viszont az ebben a hónapban indított, ingyenes elsősegély-nyújtási és újraélesztési kurzust, amelyen jócskán túljelentkezés van.

Ingyenes ujraelesztesi (2)

Az egy alkalomból álló, díjmentes képzést ezentúl minden hónap első szombatján tartják meg 10-től 14 óráig. A beiratkozóknak legalább 14 évesnek kell lenniük. A kurzust minimum öt fő részvételével indítják el, és legfeljebb húsz résztvevő vehet részt rajta. Ennek megfelelően a helyek hónapokra előre már be is teltek, a mentőszolgálat honlapján (www.ambulantabihor.ro) azonban továbbra is várják a jelentkezőket, akik egy kérdőív kitöltésével, online jelezhetik részvételi szándékukat, információkat pedig a ambulantabihor@gmail.com elektronikus levélcímre írva, vagy a 0720/506-523-as telefonszámon kérhetnek naponta 19–21 óra között.

A kurzus elvégzői megtanulják az alapvető újraélesztési módszereket szív- és légzőszervi leállás esetére, az automata defibrillátor használatát, egy esetleges baleset áldozatának helyes, stabil oldalfekvésbe való helyezését, illetve az elsősegélynyújtás alapjait légúti elzáródás esetére. A kurzusokat okleveles kiképzők tartják, a végzősök pedig részvételi tanúsítványt és nyomtatott tananyagot kapnak majd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megszerezhető tanúsítvány nem egy minisztériumilag elfogadott oklevél lesz, és ezért munkavállalásnál nem használható fel. Az orvostanhallgatók, valamint a mentőszolgálat alkalmazottai számára külön tanfolyamokat szerveznek majd szeptembertől.

Szombati-Gille Tamás