Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ingyenes glaukóma szűrés

Nagyváradon a megyei kórház szemészeti szakrendelőjében – Fő utca 37. szám, 56-os szoba, bejárat a Kórház, (ma Louis Pasteur utca) felől, a járóbeteg-rendelőintézetnél – március 20-áig, hétköznaponként 16–18 óra között ingyenes glaukóma-szűrést végeznek. A részletekről Mihaela Coroi szakorvost kérdeztük.

Mint a szakember elmondta, ezt a kampányt 2011 óta az ő kezdeményezésére évente elvégzik. A kivizsgáláshoz nem szükséges háziorvosi küldőcédula, mindazok, akik úgy érzik, hogy szeretnék megvizsgáltatni a szemüket e célból, a 0359/176-900-as telefonszámon előjegyeztethetik magukat. A vizsgálatokat két szemorvos és egy asszisztens végzi, és átlagosan napi 20 pácienst tudnak fogadni. A szem belső nyomását mérik, valamint szemfenék-vizsgálatot végeznek. Amennyiben glaukómára utaló tüneteket észlelnek, a további kivizsgálások pénzbe kerülnek. A zöld hályog diagnosztizálása után a betegeket nyilvántartásba veszik, akik további ingyenes kezelésben részesülhetnek.

ingyenes 1

Egyébként az ingyenes szűrés célja, hogy e betegséget időben észrevegyék, mivel korai fázisában még kezelhető. Mivel a glaukóma kialakulása nem jár fájdalommal, ezért a későn szakorvoshoz forduló betegeknél vaksághoz is vezethet e kór.

Mint a kampányt vezető doktornő összegezte, a naponta megvizsgált 20 páciensből legalább 4–5 személynél glaukómára utaló jeleket fedeztek fel. Őket további kivizsgálásra küldték.

Sükösd Tóth Krisztina

A glaukóma, azaz zöld hályog, nem más, mint a látóideg megbetegedése. Egyik fő tünete általában a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése. A szembelnyomás normál tartománya 10-21 Hgmm közé esik. Az elnevezés mind a tüneteket, mind pedig a kiváltó okokat tekintve több igen eltérő betegség gyűjtőneve. A látóideg szállítja az agyba a szemünkbe érkező képet. Finom idegrostokból áll össze, valahogy úgy, ahogyan az elektromos vezetéket vékony rézhuzalok alkotják. Az idegrostok pusztulása apró kieséseket okoz a látótérben. Ezek általában mindaddig észrevétlenek maradnak, míg végül összefolyva jelentős látótér-kiesést, látótér-szűkületet nem okoznak a betegnek. Amennyiben a látóideg összes rostja elpusztul, a szem megvakul.

A felnőttek elsődleges – tehát nem valamely más betegség nyomán kialakuló – glaukómája két fő megjelenési formában jelentkezik: nyitott zugú glaukóma, illetve akut vagy krónikus zárt zugú glaukómaként. Elsődleges glaukóma a veleszületett glaukóma is. A másodlagos glaukóma fennálló szemészeti alapbetegség (például szivárványhártya-sugártest gyulladás, a szemben elhelyezkedő daganat vagy duzzadó szürke hályogos lencse) következtében kialakuló állapot.