Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ingyen parkolnának az egyetemisták

A Nagyváradi Egyetem hallgatói több mint ezer aláírást tettek le március 24-én, pénteken a helyi önkormányzatnál, melyek révén azt kérvényezik, hogy a felsőoktatásban résztvevők díjmentesen parkolhassanak a kampusz előtti útszakaszon, a Kecskeméti Lipót (ma Universităţii) utcán. Az aláírásgyűjtést még februárban kezdeményezte a Közgazdaságtan-hallgatók Egyesülete, amelyhez további tíz hallgatói szervezet is társult. A közösen összegyűjtött 1020 aláírást a hallgatók képviseletében Adrian Abrudan, a Közgazdaságtan-hallgatók Egyesületének elnöke nyújtotta be hivatalosan a helyi tanácshoz.

ingyen parkolnanak

Annak érdekében, hogy kérésüket alátámasszák, a hallgatók több érvet is megfogalmaztak a hivatalos dokumentációban. Az első és legfontosabb érv, hogy nagyszámú fiatal ingázik az egyetemre kisebb városokból, illetve vidéki településekről, akik szellemi és anyagi tőkét egyaránt hoznak a megyeszékhelyre. A legtöbb diáknak ugyanakkor korlátozottak az anyagi lehetőségei, és többnyire éppen azért ingáznak, mert szüleik nem tudják megengedni maguknak, hogy idegen városban szállásolják és tartsák el gyermeküket. Az ingázás erre megoldást jelent, a parkolási díj viszont indokolatlan és nagy terhet ró a családokra. A hallgatók szerint ugyanakkor az önkormányzat is több megértést és támogatást tanúsíthatna a diákok irányába, akik Váradon tanulnak, és könnyíthetne anyagi terheiken azáltal, hogy elengedi a parkolási díjat.

A kérvény kezdeményezői rámutattak, hogy jelen pillanatban 8252 diák jár rendszeresen órákra az egyetem központi kampuszának területére, az intézmény magánparkolója azonban mindössze 130 férőhelyes. Az önkormányzat ugyanakkor a közelmúltban mintegy 200 parkolóhelyet alakított ki a közeli közúton.

A Nagyváradi Egyetemnek jelenleg 13 700 alapképzésen, mesteri és doktori képzésben részt vevő hallgatója van. Az egyetemi kampusz belső udvarán és külterületein biztosított parkolóhelyek száma pedig nem elégséges ennyi diáknak.

Sz. G. T.