Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Induljunk és érkezzünk Debrecenbe – egyszerűen

A Debreceni Repülőtér, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Bihar megyei Otgabi Kft. és a Monthermal Travel turisztikai iroda közös szervezésében egész napos programon vettünk részt múlt héten csütörtökön Debrecenben. Először a repülőtéren megtartott sajtótájékoztatón hangzottak a légikikötő fejlesztésének legfőbb tudnivalói, valamint a Nagyvárad és a reptér közötti transzferjárat sikerét ismertették, majd a cívisváros legújabb turistalátványosságait is megtekinthettük. Szubjektív beszámolónk legfontosabb konklúziója: Nagyváradnak meg kell tanulnia (például Debrecentől) jó gazdaként kezelni értékeit, mert összehasonlítva a két megyeszékhelyet elsősorban az az érzésünk támadt, hogy Bihar megye központja – minden propaganda ellenére – gazdátlan, üres, tartalom nélküli.

A debreceni Piac utca, bal oldalon a református Nagytemplommal Fotók: Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület

A debreceni Piac utca, bal oldalon a református Nagytemplommal
Fotók: Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület

A hajdú-bihari iparkamara Enterprise Europe Network szolgáltatása keretében létrejött, a Nagyvárad és Debreceni Repülőtér között közlekedő autóbuszos transzferjárat március 14. óta üzemel. A Debrecenből induló és ide érkező DEB-ORA (a két város kezdőbetűiből) repülőgép-járatokhoz biztosít transzfert az Otgabi Kft., ezáltal leegyszerűsítve a nagyváradi és Bihar megyei lakosság eljutását Európa számos pontjára.

A Déri Múzeum

A Déri Múzeum

 

Utazni odáig és onnan – egyszerűen

A Debreceni Repülőtéren megtartott sajtótájékoztatón Király Csaba, a Monthermal Travel képviseletében elmondta: az egyhónapos tesztidőszak végén látszik, hogy egyre növekszik az érdeklődés a járat iránt.

Fontos, hogy a járatok igazodnak a nyári charter járatokhoz is, amelyek Debrecenből Görögországba, Törökországba, Bulgáriába szállítják majd a nyaralni vágyókat. Éppen ezért, tárgyalásokat folytatnak a Bihar megyei utazási irodákkal, rajtuk keresztül is foglalni lehet majd a transzferszolgáltatást. Bővebb információkért és foglalásért érdemes felkeresni a transzferjárat oldalát a www.deboratransfer.eu internetcímen. Az üzemeltetők kérik az utazókat, hogy indulási szándékukat legalább 12 órával korábban jelezzék.

A Halköz

A Halköz

Jó tudni azt, hogy nem kizárólag a reptérről veszik fel utasokat, hanem a debreceni vasútállomásról is, ezáltal bárki, aki Nagyvárad és Debrecen között szeretne utazni, igénybe veheti a transzferszolgáltatást. Kozma Gábor, az Otgabi Kft. tulajdonos -vezérigazgatója elmondta, számításaik szerint már utasaink 15%-a a két megyeszékhely közti közlekedésre használja a Debora transzfert. „Bízunk benne, hogy utasaink száma a nyári időszakban tovább nő, ezáltal hozzájárulhatunk Nagyvárad, illetve Debrecen turisztikai látogatottságának növeléséhez” – mondta Kozma Gábor.

Gulyás Péter, a Debreceni Repülőtér forgalmi igazgatója elmondta, a cívisvárosból repülővel elérhető desztinációk jelenleg: London, Eindhoven, Milánó, Párizs, Brüsszel, Malmö a Wizzair, illetve április 11-étől München is a Lufthansa üzemeltetésében.

A Nagyerdei Víztorony

A Nagyerdei Víztorony

Tavaly összesen 172 ezer utazót, indulót és érkezőt szolgált ki a debreceni reptér, amelynek kapacitása az évi 500 ezer fő. Gulyás Péter ugyanakkor elmondta, utasaik több mint 30 százaléka romániai, valamint hogy idén 350 ezres utasforgalomra számítanak. Amennyiben pedig a reptér forgalma olyannyira megnő, hogy nehézségeket okozna az utazók kezelése a jelenlegi fogadóközpontban, megnyitják az új terminált, ami már készen áll a légikikötő mostani főépülete mellett.

 

Jelentősen bővült az idegenforgalom

A 2015. évi vendégéjszaka-statisztikák alapján Debrecen a 10 legkedveltebb belföldi városok egyike. A KSH statisztikai adatai szerint Debrecenben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt évben 23%-kal emelkedett 2014-hez képest, ezzel a hazai városok között az egyik legnagyobb növekedést generálta. A látványos növekedés nem véletlen: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cívisváros évről-évre új élményeket kínál mind a belföldi, mind a külföldi turistáknak, akik immár Európa 6 nagyvárosából (London, Eindhoven, Milánó, Párizs, Brüsszel, Malmö és München) közvetlen, menetrend szerinti repülőjárattal közelíthetik meg Debrecent. 2015. december 16-án a légikikötő stratégiai partnere, a Wizzair a Debrecenben nyitotta meg második magyarországi bázisát (Budapest után), és ezzel Franciaország, Belgium és Svédország is közvetlen járattal lett összekötve Debrecennel. Április 11-étől pedig a meglévő menetrend szerinti járatok mellé még a Lufthansa is elindította járatát heti 3 alkalommal Németország harmadik legnépesebb városából, illetve Európa 6. legforgalmasabb repülőteréről, Münchenből, mellyel a debreceni járatok száma összesen heti 24-re emelkedik.

Színpompás virágok mindenütt – itt épp a Nagytemplom előtt

Színpompás virágok mindenütt – itt épp a Nagytemplom előtt

 

Új és megújult attrakciók

A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület képviselője, Darin-Séllei Lívia idegenvezetőként állt szolgálatunkba. Irányításával megtekinthettük a Nagyerdei Víztornyot, a parkerdőt, az élményfürdőt, az egyetem környékét, a Nagytemplomot és annak tornyába is felmentünk, hogy lenézzünk a városra. Mint megtudtuk, Debrecen többet nyújt annál, minthogy egy nap alatt meg lehessen nézni a látnivalókat. Tanúsítjuk: csak néhány turisztikai desztinációnál jártunk és egy fél napot eltöltöttünk.

Izgalmas állandó tárlatokkal várja a megújult a látogatókat Déri Múzeum! A fejlesztés eredményeként a korszerű, akadálymentes múzeumi épületben új látványelemekkel bővültek az állandó kiállítások, új technikai tartalmakkal felszerelt időszaki kiállítások fogadják a látogatókat.

A Nagyerdei parkban, a Békás-tónál

A Nagyerdei parkban, a Békás-tónál

A Nagyerdei Parkerdő 2014-es rekonstrukcióját követően egész napos kikapcsolódást kínál valamennyi korosztály számára. A Ködszínház az egyik legnépszerűbb, mely nappal „vízen járásra”, este szabadtéri mozizásra csábít. A Ködszínház szomszédságában található Nagyerdei Stadion továbbra is kedvelt célpont. A stadion nemcsak a sportolók számára közkedvelt hely, egész évben változatos élményeket kínál. Télen szabadtéri korcsolyapálya, nyáron és ősszel könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok helyszíne. Lelátói alatt, az északi kapunál nyílt meg 2015-ben a Hall, Magyarország legnagyobb klubja, ahol a legnépszerűbb hazai előadók koncerteznek egész évben. A 104 éves Nagyerdei Víztorony ugyancsak számos újdonságot ajánl. A nyári szezontól bérelhetők a különleges, elektromos riksák, kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van, és hamarosan elkezdődik az egyedülálló kültéri mászófal új szezonja, valamint üzembe állnak a speciális turisztikai látcsövek is a kilátóban. A programkínálatban megtalálhatók a különböző koncertek, kiállítások, filmklub és irodalmi estek, workshopok és beszélgetések. A májustól üzemelő különleges kerthelyiség a nyári szezon vasárnapi napjain komplex, az egész családnak szóló kultúrpiknik-programmal várja a városba érkezőket és a debrecenieket.

A könnyedebb műfajok kedvelőit a Nagyerdei Szabadtéri Színpad 22. évada is változatos programokkal várja. Május 1. és szeptember 30. között a debreceni kulturális kikapcsolódás fellegvára lesz: színházi produkciók, könnyűzenei koncertek, operavetítések és kertmozi is szerepel az évad repertoárjában, de a színpad az augusztus 20-ai Debreceni Virágkarnevál és az azt megelőző néhány napos eseménysorozat szabadtéri koncertjeinek is otthonául szolgál majd. A családosok számára további kikapcsolódási lehetőséget kínál a Nagyerdőn az Agóra Tudományos Élményközpont, ahol élményszerűen ismerkedhetnek a természettudományokkal kicsik és nagyok, valamint a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, ahol akár pingvinekkel is sétálhatunk.

Az élményfürdő az első ilyen fedett komplexum volt Magyarországon átadásakor, 2003-ban

Az élményfürdő az első ilyen fedett komplexum volt Magyarországon átadásakor, 2003-ban

 

Hagyományos nagyrendezvények

A látogatók által az „ország egyik legkomfortosabb” fesztiváljának nevezett Campus Fesztivált idén is izgalmas aktualitások és változatosság jellemzi majd július 20–24. között, melyre olyan nemzetközileg ismert sztárok erősítették meg részvételi szándékukat, mint a Clean Bandit, Jess Glynne, Netsky, a Camo&Krooked, a Therapy? és a Kensington. Idén ünnepli 50. születésnapját Debrecen legnagyobb és az ország egyik legismertebb rendezvénye, a Debreceni Virágkarnevál. A közel egy hétig tartó, izgalmas programokat kínáló fesztiválra a hazai előadók mellett a világ számos pontjáról érkeznek majd művészeti csoportok, akik igazi karneváli hangulatot varázsolnak a cívisvárosba. Az ünnep augusztus 20-án teljesedik ki, amikor a legendákat, meséket, történeteket megjelenítő, több százezer szál élő- és szárazvirág felhasználásával készített, közel öt méter magas, egyedülálló virágkompozíciók hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében végighaladnak Debrecen utcáin. A karneváli kavalkádot a Nagyerdei Stadionban este látványos gálaműsor, majd tűzijáték és utcabál zárja.

A termálfürdő is kellemes kikapcsolódást nyújt

A termálfürdő is kellemes kikapcsolódást nyújt

 

Konklúziók

Az egész napos programon egyébként Bihar megyéből mindössze négy médium képviseltette magát: a Reggeli Újság mellett a Jurnal Bihorean és a Bihari Napló, valamint a Bihoreanul hetilap a fotóriporterét küldte el, pedig a szervezők mind az utazást, mind az ellátást biztosították. Ugyanakkor nagyon fontos lett volna azért is, hogy minél több bihari, nagyváradi újságíró eljöjjön és lássa: a kétnyelvűség nem ördögtől való. Ugyanis Debrecenben, gondolva a Romániából érkező és magyarul nem beszélő turistákra, tökéletes nyelvhelyességgel megjelentetett román (és persze angol, német) nyelvű szórólapok, prospektusok állnak rendelkezésre. Romániában, Nagyváradon ez teljesen másképpen működik, vagyis szinte sehogyan sem működik. A itteni hivatalosságok nem adnak olyan „apróságokra”, mint a helybéli magyarság tisztelete vagy a magyar turisták kiszolgálása. Itt szinte minden csak románul van kiírva és kiadva, e szerint, aki ide jön és itt költené el a pénzét, az tanuljon meg románul…

Pillanatkép a híres Virágkarneválról

Pillanatkép a híres Virágkarneválról

A kollégákkal beszélgetve vetődött fel: látva kis hazánkban, Biharországban is a fejlesztéseket, arra gondolunk, a fejlettségi szintünk már nincs is olyan messze a magyarországi városokétól. A valóságban pedig, egy alapos sétát téve rájövünk: hatalmasak az eltérések. Az egyik alapvető különbség, ami feltűnt: Debrecenben a városfejlesztési projektek a kimondott munkálatok befejezése után is „élnek”, ugyanis nemcsak építenek, hanem arra is időt és energiát szánnak, hogy programokkal, élettel töltsék meg a közösségi tereket. Jó volt látni a Nagyerdőben a Békás-tó környékét, az élményfürdő mellett a székelyek parkját, a főteret tele virággal, rendbe tett sétányokkal, utakkal, gyönyörű pázsittal.

A debreceni útról visszatérve kellett is néhány nap, hogy a temérdek információ ülepedjen. Megtudtuk, hamarosan a hajdú-bihari, debreceni újságírókat hívják el Nagyváradra, hogy megmutassák nekik a Pece-parti Párizs értékeit és látványosságait. S bár egy kétségkívül mind építészeti, mind kulturális szempontból nagyon gazdag város Várad, nehéz összehasonlítani Debrecennel. Az ugyanis nagyon látható hátrányt eredményez, hogy a bihari megyeszékhelynek mintha nem volna gazdája. Jó volna, ha a váradi városvezetők nemcsak melldöngetéssel és a propagandával, hanem a tapasztalatszerzéssel, tanulással is foglalkoznának. Debrecen és Hajdú-Bihar olyan hely, ahonnan lehet meríteni.

Borsi Balázs