Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

In statu nascendi

Nagy titok a születés… mert a nagy dolgok csendben születnek… E titok részese lehettem pénteken, a nagyváradi püspöki palota dísztermében tartott régizenei esten Barangolások Európában címmel. Két kitűnő muzsikust, a győri Takács Szilvia csembalóművészt és Andrejszki Judit énekművészt láthattuk-hallhattuk. Az 1620-as flamand csembaló másolata első ízben „utazott” Nagyváradra.

in statu

A műsor négyes szerkezeti egysége a múlt négy zenei élethelyzetébe nyújtott betekintést. A bevezetőben a híres zenei gyűjtemény kincsei szólaltak meg. A helyenként rendkívüli technikai felkészültséget igénylö Fitzwilliam Virginal könyvből hallhattunk zeneműveket. A zenei stílusok, korok egymásra rétegződése szabad átjárás egyik zenei dimenzióból a másikba.

Megelevenedtek a francia barokk udvar fényei, a pompa, az elegancia, az adott kor szokásai, mindennapjai, az érzelmek nagy hullámzásai. A német barokk néhány mesterét idézi az utolsó zenei gondolat. A szó kevés arra, hogy kifejezze a zenei élményt… Búcsúzásként a virtuóz Haendel szólt hozzánk, miközben Itália meleg színeit, hangjait, elevenségét, vidámságát élvezhettük.

Másnap a Partiumi Művelődési Céh szervezésében régizenei mesterkurzust tartottak. Ez alkalommal talákozhattunk a péntek estén fellépő művészekkel, valamint a meleg tónusú, puha, biztos billentésű hangszerrel. A csembaló kurzuson három, míg az éneken nyolc aktív hallgató vett részt. Mindkét mesterkurzuson izgalmas munkafolyamatnak lehettem tanúja, miközben a zenei születés pillanataiban gyönyörködhettem…

In statu nascendi…mert a nagy dolgok csendben születnek….

Szeghalmi Emese