Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

In memoriam Tokaji Ágnes

Hat hegedű, két brácsa és két cselló játéka emlékezett meg Tokaji Ágnes nagyváradi hegedűművészről vasárnap este a megyeszékhely Szentlélek kiáradása plébániatemplomban. Tokaji Ágnes a Varadinum Vonósnégyes egyik alapító tagjaként, a Nagyváradi Művészeti Líceum és a Nagyváradi Egyetem tanáraként számos diáknak volt példaképe és mentora.

in memoriam tokaji agnes

A 18. század második felében épült egykori ferences templomban – közismert nevén Barátok temploma – minden évben megemlékeznek a 2012 novemberében elhunyt művészről. Az idei emlékkoncertet a művész lánya, Costin Éva nyitotta meg Dr. Marcu Ágnes csellóművésszel közösen – zenével. A tanárnő zenei tehetsége nem csupán lányában él tovább, hanem unokájában is, Costin Albertben, aki a koncert egyik szólistájaként J. S. Bach E-Dúr hegedűversenyét adta elő. A bemutatott zeneművek sorában Astorga Stabat Materének előadását Lukács Annamária szopránénekesnő hangja tette földöntúlivá.

A templom oltáránál félkörben felsorakozó Lukács Róbert, Ioana Dascălu, Oláh Gabriella és Giordano Filomena hegedűművészek, Thurzó Sándor József és Vasile Vulturar brácsaművészek, valamint Ichim Beáta csellóművész játszottak egy órán át a tanárnőnek és az áhítattal hallgató közönségnek.

Szamos Mariann