Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Immunerősítő gyógynövényeink

Télvíz és járványok idején érdemes gyógynövényekkel támogatni immunrendszerünket.

Homoktövis: a homoktövis titka a benne lévő, közel 150 biológiailag aktív anyag egymást erősítő hatása. Bogyós termése számos vitamint, karotinoidot, ásványi anyagot, mikroelemet, flavonoidot tartalmaz. Antioxidáns tartalma gátolja a daganatos sejtek képződését, védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést.

immunerosito 1_homoktovis

Homoktövis

Csipkebogyó: 100 gramm csipkebogyóban több, mint 200 mg C-vitamin van. Emellett B-, K- és P-vitamin, ásványi anyagok, karotinoidok, pekin is található benne. Teát hideg áztatással készítünk belőle.

immunerosito 2_csipkebogyo

Csipkebogyó

Hagymafélék: a hagymák kiváló immunerősítők. Legjobb őket nyersen fogyasztani, de hagymatea is készíthető belőlük, amely meghűléses megbetegedésekkor jó gyógyhatású. A fokhagyma természetes antibiotikum, vírusok, baktériumok ellen is bevethető. Antioxidáns hatású, a mézes fokhagyma kiváló immunerősítő. Értágító hatása van és a nehézfémek kivezetésében is segíthet.

immunerosito 3_hagymafelek

Hagyma

Hárs: a hársvirág kiváló köptető, nyákoldó, lázcsillapító és immunerősítő is. A bodzával 1-1 arányban kevert és forrázással készített teája kiváló izzasztószer. Hársfamézzel ízesítve fokozhatjuk gyógyhatását. Immunerősítés céljából a tea fogyasztása csak kúraszerűen javasolt.

immunerosito 4_hars

Hárs

Kakukkfű: a téli hónapok fontos immunerősítője, legfőbb hatóanyaga az illóolaj. Erős immunerősítő hatással bír. Ihatunk belőle forrázással készített teát, alkoholos tinktúrát, de illóolajos-mézes köptetőt is készíthetünk. Köhögés esetén rendkívül hatásos mellkasi bedörzsölőként, a gyerekek téli immunerősítésére pedig heti egy alkalommal kakukkfüves fürdőt is készíthetünk.

Gyömbér

Gyömbér

Gyömbér: számos vírusellenes vegyületet tartalmaz. Enyhíti a nátha tüneteit, csökkenti a fájdalmat és a lázat, csillapítja a köhögést, enyhe nyugtató hatása pedig elősegíti a pihenést. Az egyik legjobb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. Segít leküzdeni az émelygést, a hányingert. Télen a gyömbérből főzött teát elsősorban megfázás megelőzésére, gyógyítására fogyasszuk.

Győri György