Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Immunerősítő baktériumok

Szervezetünk védekező rendszerének szerves részét képezik a bélrendszerünkben található baktériumok. Ezek a betegséget nem okozó baktériumok alkotják a bélflórát, melyek fő funkciója a szervezet számára szükséges tápanyagok felszívódásának segítése, a bélnyálkahártya sejtjeinek védelme, az immunrendszer támogatása, valamint az idegen, betegséget okozó baktériumok elleni védekezés.

A bélflórát sok tényező károsíthatja, pl. az egyoldalú táplálkozás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a fertőzések, a stressz és nem utolsó sorban az antibiotikumszedés. Ezek hatására felborul a bélflóra egyensúlya, csökken a hasznos és nő a káros baktériumok és gombák száma a bélben. Ez különböző gyomor-bélrendszeri panaszokat, hasmenést, székrekedést, haspuffadást okozhat, de a káros hatás kiterjedhet az egész szervezetre is. Kialakulhat ekcéma, különböző allergiás panaszok jelentkezhetnek, fáradtság, alvászavar, ingerlékenység, fej-, nyak- és hátfájás léphet fel, valamint az immunrendszer védekező képessége is csökken.

immunerosito 1

Az egészséges bélflóra helyreállításához a káros hatásokat kell megszüntetni, vagyis életmód-változtatásra van szükség. Ez csak hosszabb távon hozza meg jótékony hatását, azonban az elpusztult bélflóra azonnali pótlását probiotikumokat tartalmazó készítményekkel is megoldhatjuk. Probiotikumoknak nevezzük azokat a szervezet számára hasznos baktériumokat, amelyek élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel megfelelő módon és mennyiségben bejuttatva képesek elérni a vastagbelet, ott megtapadnak, majd újra elszaporodva helyreállítják a bélflórát. A probiotikumok bevitelének két módja van: az egyik a tejtermékek (pl. joghurt) fogyasztása, az élelmiszeriparban ugyanis ezeket a hasznos baktériumokat használják a tej savanyítására. A bélflóra pótlásának másik módja a baktériumokat milliárdos nagyságrendben tartalmazó szuszpenziók vagy kapszulák alkalmazása. A leggyakrabban alkalmazott fajták a laktobacilusok (tejsavtermelő baktériumok) és a bifidobaktériumok.

immunerosito 2

 

A prebiotikumok alkalmazása is hasonlóan jó hatással van szervezetünkre. A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszerek, amelyek a belekben lévő hasznos baktériumok számára táplálékul szolgálnak, így segítik azok szaporodását. Ilyen élelmiszerek a zabpehely, a búza, az articsóka, a bab, a borsó, a hagymafélék, általánosságban a növényi rostok, az érett sajtok és az anyatej is. Sok élelmiszer természetes módon tartalmaz pre- és probiotikumokat is egyszerre, ilyenek pl. a tejtermékek. Nem kell tartani a probiotikumok alkalmazásától, hiszen olyan baktériumokat viszünk be, amelyek nem betegítenek meg, sőt jótékony hatásúak. Túladagolásuk sem lehetséges, legfeljebb enyhe hasmenést okozhatnak, ha nem tartjuk be a betegtájékoztatón leírt utasítást.

Győri György