Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Imádták az Embergyűlölőt

Hogy élhet az egyén olyan társadalomban, amelynek értékrendjét megveti? – ezt az emberi civilizációval talán egyidős dilemmát boncolgatja a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának A mizantróp-feldolgozása, melyet pénteken mutattak be a nagyváradi színházban.

az emberek 3

Moliere gondolatai – melyeket az Embergyűlölőben megfogalmaz – a mai világban talán aktuálisabbak mint valaha, hisz míg a darab keletkezésekor, a XVII. században főként csak a királyi udvar köreit sújtotta a „kötelező képmutatás” kényszere, addig a jelenkorban a társadalom legnagyobb része szenvedő áldozata, ugyanakkor konformizmusával teremtője és fenntartója is annak a külsőségekben kimerülő, egyre értékvesztettebb világnak, amelyből a kreatív egyén szabadulni vágyik. Erre mutat rá találó humorral Moliere darabja, melyet Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője mesterien értelmezett újjá.

az emberek 4 HA FER

Remek érzés volt olyan színdarabot végignézni a váradi színházban, amely látványos, de semmitmondó vizuális elemek sokasága helyett inkább érzelmi ingerekkel „bombázza” a közönséget. Egy darabot, amely – a humor és a filozófia képlékeny határvonalán balanszírozva – mer elvekről szólni olyan világban, ahol a közönségről gyakran azt feltételezik, hogy folyamatos stimuláció nélkül apátiába süllyedne.

A váradi publikum nyíltszíni tapsokkal gyönyörűen bizonyította ennek ellenkezőjét a darab pénteki premierjén. Az emberek pontosan tudták, mely részeknél nevessenek és melyeket vegyenek véresen komolyan a humoros megfogalmazás ellenére. Végig gyönyörűen rezonáltak a darabbal. Novák Eszter munkáját dicséri, hogy megteremtette ennek lehetőségét, meg merte kockáztatni a hosszú párbeszédeket, és egy-egy kiválóan megkomponált mozzanatba gesztusba egész élettörténeteket volt képes belesűríteni.

az emberek 2 HA FER

Ezt teljesítették ki a Vasilatos-házaspár jelmezei és díszletei, amelyek a modern és klasszikus elemeket jó érzékkel ötvözve olyan kortalan miliőt tudtak teremteni, amelyet minden néző könnyen a saját léthelyzetére értelmezhetett, valamint a Szigligeti Társulat színművészeinek alakításai, akik – nem kis teljesítménnyel – úgy tudták előadni a rímekbe szedett szöveget, hogy az egy percig sem hatott divatjamúltnak, vagy unalmasnak.

az emberek 1 HA FER

Az elvei és érzelmei kettősségével küzdő főhős, Alceste szerepében emlékezetes alakítást nyújtott Dimény Levente, aki a profik könnyedségével váltott át a folyamatos kukacoskodásával társait már-már őrületbe kergető különc, a világ fölött ítélkező, elvonult bölcs, illetve a szerelemért büszkeségét is sutba vágó romantikus hős figurái között. Játékát jól kiegészítette a kiváló formában levő Tasnádi-Sáhy Noémi, aki hitelesen tudta megformálni a férfiak vágyának és a nők irigységének tárgyát, a tragikus végkifejlet és az egész eseménylánc tulajdonképpeni mozgatórugóját, a hatalmában erős, de jellemében gyenge Celimene-t.

A két felvonásos előadás végén a közönség hosszas vastapssal éltette a váradi színészeket és a rendezőt, akik igazán kitettek magukért, és közösen a szellemi megújulás újabb szép ígéretét lehelték a váradi színházba, melynek oly nagy szüksége van erre.

Szombati-Gille Tamás