Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Imádság téli estén…

A hideg téli éjszakákon hatvan hajléktalan ember talál menedéket a nagyváradi Gutenberg (egykor Téglagyár) utcai hajléktalanszálló falai között. Őket látogatta meg kedd este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség égisze alatt működő Vár-Lak Egyházmegyei Ifjúsági Központ pár munkatársa és a Caritas Catolica képviselői. Afféle karácsony utáni látogatás volt ez, tudtuk meg Hegedűs Ilonától, a Caritas munkatársától. A kedd esti kiszálláson részvevőket elkísérte Böcskei László római katolikus megyés püspök és Rajna József atya, a Caritas Bihar megyei igazgatója is. Ajándékcsomagot is vittek a hajléktalanoknak, élelmiszert, tisztálkodószereket és egy-egy teásbögrét, ugyanis meleg teát is szervíroztak a szálló lakóinak. Az adománycsomagokat a Caritasverband Passau, a Caritas Schijndel és a Volkshilfe Wien szervezetek jóvoltából sikerült összeállítani. A hajléktalanszállón, mióta az önkormányzat egyedül tartja ezt fenn, nem tudnak ételt adni azoknak, akik náluk húzzák meg magukat, így az otthontalan szegény emberek a különböző egyházak jóvoltából jutnak itt (általában a hétvégéken) meleg ételhez.

imadsag 1

Minden korosztályból akadnak itt bajba jutott emberek, a nyomor ugyanis nem válogat. A keddi találkozón a menhely lakói között akadt, aki határozottan örült a vendégeknek, de volt, aki közömbösen fogadta az egészet. A látogatók között ott voltak a Szenvedő Jézus Missziós Nővérek által vezetett kórus tagjai közül is, akik egyházi énekekkel készültek az otthon lakóinak. Böcskei püspök is köszöntötte a hajléktalanszállón meghúzódókat, és közös imádságra is sor került. Románul majd magyarul hangzott el a Miatyánk, a szálló lakói között akad ugyanis sok magyar is, ők főleg idősebbek. Az egyik öreg néni például szeretett volna magyar énekeket is hallani, sőt nagyon szerette volna, ha a magyar himnuszt is eléneklik, mint „egyszer egy nagyon szép templomi ünnepség után”, de ez a kérése nem teljesült, a kóristák ugyanis nem tudtak magyarul.

imadsag 2

Kedd este a menedékhelyen ott volt annak volt vezetője, Ferencz István is, aki önkéntesként néha ellátogat az intézménybe, melynek alapítója volt. Az otthon lakói szemmel láthatóan mai napig őt kedvelik a legjobban. A Caritas munkatársai elbeszélgettek a hajléktalan emberekkel, volt, aki gyógyszert kért tőlük, volt, aki csak emberi szóra vágyott. A tervek szerint még több alkalommal látogatnak el a Caritas és a Vár-Lak munkatársai a menhelyre a következő hónapok során.

Sz. M.