Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ima a közúti balesetek áldozataiért

A közúti balesetek áldozataiért és az érintettek családjainak lelki békéjéért mondtak imát csütörtök délután a nagyváradi vár előtti ortodox katedrálisban.

A közlekedési balesetek áldozatainak nemzetközi emléknapja 1993. óta került be az ENSZ naptárába, és azóta minden év novemberének harmadik vasárnapján tartják meg világszerte. A Bihar Megyei Közlekedésrendészet kezdeményezésére létrejött nagyváradi megemlékezés is ehhez a világméretű emléknaphoz kívánt csatlakozni.

Mintegy 100 gyertyát gyújtott a katedrális lépcsőjén a megjelent nagyjából 30 fős, többnyire fiatalokból álló gyülekezet, akik közül valamilyen módon mindenkinek a családja vagy baráti köre érintve volt az ügyben. Az emlékezés lángjait a csütörtök esti erős szél sajnos hamar kioltotta, nem úgy, mint magát a fájdalmas emlékezést…

Ima

Az egyházfik közvetítése által kiszolgáltatott enyhülést hozó közös ima mellett a megmozdulás egyben nyilvános felhívás volt arra, hogy mindannyian fokozottabban figyeljünk közlekedés közben egymás testi épségére a mindennapok egyre növekvő forgalmában és rohanásában.

Megyeszerte idén eddig 34 halálesetet történt közlekedési balesetek következtében, de egy az Európai Bizottság által még márciusban kiadott statisztika szerint 2013-ban Románia az EU-ban első helyen állt az 1 millió lakosra jutó 92 halálesetet követelő évi baleseti rátájával, azaz összesen több mint 2000 személyi tragédiával.

T. G.